Sudjelovanje hrvatsko-makedonskog umjetnika Vlahe Branđolice na izložbi u Ottawi

U Veleposlanstvu Republike Sjeverne Makedonije u Ottawi, Canada, otvorena je 10. rujna 2019. godine multikulturna izložba na kojoj su predstvaljeni radovi 60. umjetnika iz RS Makedonije iz različitih entiteta. Među radovima bio je i rad hrvatsko-makedonskog umjetnika Vlahe Branđolice EA “Žužej, Calamota, summer 2012”, fotografija.

Kustosica izložbe je Violeta Kalić, članica Zajednice Hrvata u R S Makedoniji koja je u povodu otvorenja ove značajne izložbe naglasila založbu za poštivanje različitosti drugih kultura, identiteta i svjetonazora. Istaknula je također značenje uzajamnog dijaloga u cilju boljitka, razumjevanja, zajedništva i napredka brojnih entiteta diljem svijeta.

Otvorenju izložbe nazočio je veliki broj predstavnika diplomatskog zbora u Ottawi, među kojima i Veleposlanica Republike Hrvatske Marica Matković te i Msgr. Matjaž Roter, prvi tajnik Nuncijata Svete Stolice u Kanadi. Msgr. Rožer izrazio je mogućnost podrške realizacije u Ottawi izložbe hrvatskog fotografa Zvonimira Atletića koja je bila predstavljena u Skoplju povodom dolaska Pape Franje, a posvjećena Majci Terezi i o. Anti Gabriću.

Tjekom posjete Kanadi, 8. g rujna nautorica članka nazočila je nedjeljnoj misi u Katedrali Notre Dame u Ottawi. Tom prilikom ustoličen je novi rektor a ostvarila se i prilika za susret s nadbiskupom Ottawskim Terrencom Prendergastom.

Tekst & Foto: Violeta Kalić

Autor


Ruža Studer
Više o autoru