Uskoro u Luzernu – Predstava Kraljica Bosne

U subotu, 21. rujna, s početkom u 19.00 sati u prostorijama Hrvatske katoličke misije Luzern, Matthofring 2./4, Studentsko kazalište Franjevačke teologije u Sarajevu uprizorit će predstavu „Kraljica Bosne“. Predstava govori o posljednjoj bosanskoj kraljici i blaženici Katarini Kotromanić Kosači.

Predstava«Kraljica Bosne» priča je koja na vrlo emotivan način govori o padu srednjovjekovnog Bosanskog kraljevstva. Središnji lik ove priče svakako je posljednja kraljica Bosne Katarina Kotromanić, koja se u Franjevačkom redu štuje i kao blažena iako za nju službeno nikad nije pokrenut proces za beatifikaciju.

Ona je tragičan lik žene koja je izgubila muža, izgubila domovinu i djecu svoju. Ali kraljica Katarina nikad nije izgubila gorljivu ljubav za svoju domovinu Bosnu i svoj narod.

Kroz predstavu pratimo Katarinu od njezine mladosti do smrti u Rimu. Uz vrlo atraktivne svjetlosne i zvučne efekte i odličan glumački ansambl ova predstava je već postigla veliki uspjeh kod publike u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Izvedena je deset puta (u Sarajevu, Jajcu, Travniku, Vitezu, Novom Travniku, Busovači, Posušju i Zagrebu), a pogledalo ju je oko 3000 ljudi.

Unatoč tome što se radnja događa u Srednjem vijeku, ona je ipak vrlo aktualna, te izvrsno komunicira s današnjom političkom i društvenom scenom u BiH i Europi. Masovno iseljenje stanovništva iz BiH i Hrvatske bolna je točka svih nas. Iako predstava završava tragično, uz nemogućnost povratka u svoju domovinu i na koncu kraljičinom smrću, ona publici daje veliku nadu i budi, pomalo uspavanu ljubav za domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Režiju i sam tekst ove predstave potpisuje gospođa Anela Križanac, rodom iz Nove Bile, diplomirana dramaturginja, koja igra i glavnu ulogu. Ona već sedam godina surađuje s Teologijom i sprema sa studentima predstave za Božić i Uskrs s dramskom sekcijom Studentski teatar Franjevačke teologije u Sarajevu.

Autor


Ruža Studer
Više o autoru