Glumci studentskog teatra Franjevačke teologije iz Sarajeva oduševili predstavom Kraljica Bosne Hrvate u Švicarskoj

Sa svih strana Švicarske stigla je u subotu, 21. rujna 2019. g. zainteresirana publika i ispunila prostorije Hrvatske katoličke misije u Luzernu do zadnjeg mjesta. Neki su na predstavu stigli iz austrijskog Innsbrucka.

Da publika ovu večer iz Luzerna ode zadovoljna potrudili su se glumci Studentskog teatra Franjevačke teologije iz Sarajeva koji su izveli predstavu “Kraljica Bosne”.

Predstavu je režirala i scenski oblikovala Anela Križanac koja je ujedno glumila glavnu ulogu kraljice Katarine. Uz nju, u predstavi su sudjelovali Ana Jukić, Gabrijela Tominac, fra Silvio Zlatarević, fra Mislav Jozić, fra Oliver Livančić, fra Blaž Protuđer, fra Marko Čuturić, fra Josip Jazvić, fra Mijo Ljubos, fra Stjepan Antolović, fra Stjepan Lukašević, fra Nikola Matošević i fra Vinćenc Kajtazi.

Svi glumci su studenti, franjevački bogoslovi iz Sarajeva koji su u Švicarsku došli ovdje u pratnji svoga meštra, fra Danijela Nikolića.

U Bosni i Hercgovini i Hrvatskoj predstava je izvedena već deset puta. Ovo im je bilo prvo gostovanje u Švicarskoj. U Luzern su došli na poziv fra Branka Radoša, voditelja Hrvatske katoličke misije Luzern. Prije predstave fra Branko je pozdravio posjetitelje i goste iz domovine. Nazočnima se pozdravom u ime gostiju iz domovine obratio fra Danijel Nikolić. Predstavio je kratko Studentski teatar koji uz najjaču dramsku, ima više sekcija: dva zbora, bend i tamburaški orkestar. – Predstava koju ćete večeras vidjeti sudbina je mnogih majki, kazao je između ostalog fra Danijel.

Upriličena predstava, protkana emocijama duboko je dirnula publiku u Luzernu. Mladi glumci svoje su uloge perfektno odigrali, svjetlosni i zvučni efekti upotpunili su predstavu koja je publici dočarala tužnu povijest Bosanskog kraljevstva i sudbinu nesretne kraljice Katarine Kotromanić Kosače. Iako je izgubila supruga, djecu i domovinu, ljubav kraljice prema domovini nije blijedila. Sve do svoje smrti u Rimu zalagala se i tražila pomoć za svoju Bosnu. – Kao jedina nasljednica bosanskog kraljevsta zakonitim baštinicima zemlje Bosne proglašavam Papu Siksta IV. i sve njegove nasljednike., ostalo je zapisano u oporuci kraljice Katarine.

Tijekom predstave potkrala se i krišom brisala i po koja suza. S osjećajima kraljice Katarine prema domovini zasigurno se mnogi iseljeni iz domovine mogu identificirati.

Nakon što je publika glumce nagradila dugotrajnim pljeskom, završnom riječi nazočnima se još jedanput obratio fra Danijel Nikolić. Zahvalio je fra Branku i članovima HKM Luzern na gostoprimstvu te im poklonio za sjećanje na ovaj događaj sliku kraljice Katarine.

Predstavio je imenom sve glumce i uputio poruku posjetiteljima ove večeri: -Nemojmo previše očekivati od drugih. Mi, Hrvati iz Bosne i Hercegovine moramo se za domovinu boriti kao što se i kraljica borila. Nikada se nemojte stidjeti svog korijena!

Druženje s glumcima i razgovori nastavljeni su uz domaće delicije koje su za ovu prigodu pripremili članovi Hrvatske katoličke misije Luzern.

Ovakve predstave su ono što nam u Švicarskoj nedostaje, čulo se tu večer s više strana. Nadamo se da je ova predstava samo jedna u nizu mnogih koje će slijediti u Švicarskoj i drugim zemljama gdje žive Hrvati.

Autor


Ruža Studer
Više o autoru