Braća Barišić i njihovih 100. godina života u Švicarskoj

Prije točno pedeset godina, u vrijeme kad je osnovana NK Croatia Zürich, u Švicarsku su došli aktivni nogometaši, braća Ivan i Milan Barišić koji su svih pedeset godina ostali povezani s Croatijom.

Živjeti u zemlji koja više od petsto godina ne ratuje je poseban privileg. Kao i mnogi drugi, u Švicarsku smo došli privremeno. A sad evo, brojimo zajedno sto godina života u ovoj lijepoj zemlji. To je zemlja u kojoj se rado živi i radi, provodi cijeli ljudski vijek, kaže nam u razgovoru za portal Ivan.

Švicarsku svi znamo kao zemlju sira i čokolade, po redu, radu i disciplini. Tko to prihvati, neće u ovoj državi imati problema. Brat Milan i ja došli smo u Zürich 2. rujna 1969. godine. Budući da smo došli igrati nogomet, nismo pri dolasku imali nikakvih problema. Klub je za nas sve organizirao, dobili smo odmah godišnju vizu B.

Uz skraćeno radno vrijeme trenirali su i igrali nogomet jer je tada u Švicarskoj bio poluprofesionalni nogomet. Prije odlaska u Švicarsku imali su dobru priliku i ponudu otići u Australiju. Tomu su se suprostavili roditelji koji su inzistirali da uzmu ponudu iz Švicarske iz koje su ih mogli češće posjećivati. Prvo vrijeme igrali su za Ballspielklub Zürich, zatim za Young Fellows Zürich.

Young Fellows, 1975. Ivan – gornji red treći s lijeva, Milan je zadnji u istom redu

Rođeni su u Paliću, Subotici. Korijen im je iz Dalmacije, po ocu iz mjesta Kričke a po majci iz Siverića. Sestra i brat rođeni su u Drnišu. Otac Božo radio je na željeznici pa je obitelj u to vrijeme dosta selila. Sjećaju se svih mjesta u kojima su živjeli – Subotice, Bezdana, Drniša i Sremske Kamenice. Ivan je u završio višu trenersku školu nogometa i fakultet fizičke kulture u Novom Sadu dok Milan ima izobrazbu industrijske škole.

Svih pedeset godina Ivan je proveo u Zürichu, Milan u Schlierenu. Danas su obojica su u mirovini. -Ne znamo hoće li se tko od nas vratiti u domovinu. Milan je sa suprugom Ružom često u Matuljima, veći dio godine provedu u Švicarskoj. Mene se može redovito susresti na relaciji Hrvatska – Vojvodina, kazao nam je između ostalog Ivan.

Ivan i Milan Barišić danas – 50. godina života u Švicarskoj i isto toliko godina vjerni članovi NK Croatije

Najveći dio slobodnog vremena kad je u Švicarskoj, Ivan provodi uz nogometni klub Croatiju za koju je i sam igrao. – Croatia je osnovana baš te godine kad smo mi došli u Švicarsku. Svi smo mi Hrvati u Švicarskoj tražili naše društvo a kao nogometašima, Croatia nam je bila onaj klub gdje smo često navraćali. Aktivno smo za Croatiju igrali i 1976. godine kad je bila prvak Europe klubova iz iseljeništva.

NK Croatia ZH, 1976., prvak Europe iseljeničkih klubova. Gornji red: Milan drugi s lijeva, Ivan četvrti 

Svih ovih godina obojica su bili uz Croatiju, danas je Milan član kluba a Ivan zadnjih šest godina član Upravnog odbora. Sve to najbolji je pokazatelj da hrvatske udruge, klubovi i zajednice u iseljeništvu ponekad u svojim redovima imaju članove koji ih desetljećima podržavaju. Kao i mnogi drugi, zaslužni su što se u iseljeništvu čuva i njeguje hrvatski identitet.


Ballspielclub Zürich 1970., gornji red: Ivan zadnji desno, donji red: Milan zadnji desno 


Ruža Studer
Više o autoru