14.4 C
Zagreb
5.4 C
Zürich
9.4 C
New York
16.9 C
Buenos Aires
19.5 C
Melbourne
Subota, 20 travnja 2024
spot_img

Izaslanstvo Središnjeg državnog ureda održalo sastanak s Hrvatima u Švicarskoj

Na sastanku su predstavljeni programi i projekti Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Uz to se diskutiralo o pitanjima i problemima Hrvata u Švicarskoj.

U Švicarskoj je u sklopu obilježavanja pedesete obljetnice NK Croatia ZH boravilo izaslanstvo Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, zamjenik državnog tajnika g. Dario Magdić i savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva, Croatiana Orešković.

Na sastanak koji se u subotu, 28. rujna 2019. održao u prostorijama Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Zürichu pozvao je generalni konzul Slobodan Mikac. Uz njega, sastanku su nazočili g. Tomislav Tudić  iz Veleposlanstva RH Bern, gđa Ruža Studer predstavnica Hrvata iz Švicarske pri Savjetu Vlade za Hrvate izvan RH, g. Denis Blažak, predsjednik Udruge roditelja Hrvatske nastave u Švicarskoj, gđa Valentina Matolić, Caritas Aargau, gđa Vesna Polić Foglar i g. Georg Foglar, časopis Libra, g. Stjepan Špehar, predsjednik NK Croatia Zürich, gđa. Božena Alebić, učiteljica Hrvatske nastave i g. Jozo Dalić, član Livanjske zajednice u Švicarskoj.

Nakon što je generalni konzul nazočne pozdravio, svi su se predstavili. G. Magdić predstavio je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, djelovanje ureda, programe, projekte i ciljeve. Naglasio je želju za što boljom suradnjom, istaknuvši natječaje koji su namijenjeni hrvatskim udrugama i zajednicama u iseljeništvu.

Gđa Orešković predstavila je projekte ‘Domovina’ i ‘Korijeni’ koji imaju cilj povezivanja iseljene i domovinske Hrvatske, posebice mladih. Projekt ‘Domovina’ nastao je u suradnji Središnjeg ureda  i ACAP-a. Pozvala je Hrvate iz Švicarske da se uključe u projekte.

Istaknuli su da je Ured 2017. g. počeo suradnju s filozofskim fakultetom koji Hrvatima izvan domovine nudi online besplatan tečaj hrvatskog jezika, te da je sklopljen sporazum sa Sveučilištima u ostalim hrvatskim gradovima i osigurano 207. upisnih mjesta za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

U diskusiji koja je slijedila nazočni su predstavnicima Središnjeg ureda predočili svoje aktivnosti ali i probleme Hrvata u Švicarskoj. Potencijalni povratnici često su suočeni s problemima zbog neažurnosti admistracije i institucija u domovini. Nedostatak kvalitetnih informacija zaustavio je povratak mnogih umirovljenika. Kritika je upućena hrvatskoj televiziji koja bi pitanjima i problemima iseljeništva trebala pokloniti više prostora. Uz povratnike, s problemima su suočene i učiteljice, prvenstveno zbog neriješenog zdravstvenog osiguranja, kazala je gđa Alebić. G. Blažak iznio je zabrinutost jer su  suočeni s padom polaznika i napomenuo da će Hrvatska dopunska škola 2020. g. obilježiti 30. godina djelovanja.

Da bi se u domovini prepoznali problemi hrvatskog iseljeništva koje treba rješavati, ovakvi sastanci su nužni i trebali bi se češće održavati, složili su se svi koji su nazočili.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije