9 C
Zagreb
4.9 C
Zürich
12.5 C
New York
24.7 C
Buenos Aires
30.1 C
Melbourne
Subota, 20 travnja 2024
spot_img

Uspješan poduzetnik pokreće velike projekte za Hrvate u Austriji

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[av_heading heading=’Uspješan poduzetnik pokreće velike projekte za Hrvate u Austriji’ tag=’h3′ style=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ margin=” margin_sync=’true’ padding=’10’ color=” custom_font=” av-medium-font-size-title=” av-small-font-size-title=” av-mini-font-size-title=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-k1cooiqv’ admin_preview_bg=”][/av_heading]

[/av_one_full][av_one_full first min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” custom_margin=’aviaTBcustom_margin’ margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[av_image src=’https://moja-domovina.net/wp-content/uploads/2019/10/andrej9-960×626.jpg’ attachment=’25287′ attachment_size=’full’ align=’center’ styling=” hover=” link=’lightbox’ target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ copyright=” animation=’no-animation’ av_uid=’av-k1cosg13′ admin_preview_bg=”][/av_image]

[/av_one_full][av_one_full first min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” custom_margin=’aviaTBcustom_margin’ margin=’5px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-k1cphw0g’ admin_preview_bg=”]
Nakon što se odlučio aktivirati i pomagati putem sponzorskih ugovora, generalnih pokroviteljstava za nekoliko sportskih društava, ovih dana Andrej Lucić najavio je nastavak sjajnih projekata.

Andrej Lucić zasigurno je jedan od uspješnijih poduzetnika hrvatskih korijena u Austriji. Njegova BD Gruppe čiji je osnivač i vlasnik, tvrtka je koja zapošljava više od stotinu djelatnika, a bavi se zbrinjavanjem i recikliranjem građevinskog otpada kao temeljnom djelatnosti unutar raznolikih zadaća grupacije.

Osnovana udruga Hrvatski dom

– Želim pomoći. Hoću i mogu! Raduje me angažman u sportskim klubovima. Vidim da su reakcije izvrsne. Vjerujem da mogu biti pokretač pozitivnog razvoja aktivnosti mnogobrojnih Hrvata u Beču i cijeloj Austriji. Stoga idem još puno dalje!
Imali smo sastanak Inicijativnog odbora udruge “Hrvatski dom” kojom želimo povezati sva naša hrvatska društva u Austriji, osnažiti njihov rad i zajednički djelovati na dobrobit naše mnogobrojne hrvatske zajednice koja ovdje živi.
Mogli smo svi vidjeti ovih dana kako nas nema nigdje u političkom spektru, a slabo smo zastupljeni u svakom drugom dijelu austrijskog društva iako smo primjer sjajne integriranosti, uspješnosti na mnogim područjima. Snaga Hrvata u Austriji u smislu društvenog, intelektualnog, kulturnog, poduzetničkog, sportskog i svakog drugog potencijala jednostavno se mora pokazati, a onda će ona sasvim sigurno biti primjereno vrednovana i kod austrijskih i kod hrvatskih institucija – ističe Andrej Lucić, predsjednik Inicijativnog odbora Hrvatskog doma.

Prvi kongres hrvatskih udruga u Austriji

Na sjednici Inicijativnog odbora Hrvatskog doma njegovi su utemeljitelji radili na programskih smjernicama, planu i programu rada pa su već do kraja godine najavljeni sjajni projekti.

– Udruga Hrvatski dom krenula je s radom već od 1. listopada, a u Austria Center Vienna upriličit ćemo u prosincu “Prvi kongres hrvatskih udruga u Austriji” na kojem želimo predstaviti naš program i započeti na tako potrebnom zajedništvu i povezivanju. Uskoro ćemo o kongresu objaviti sve pojedinosti – naglašava Andrej Lucić.

Bit će to od samostalnost Republike Hrvatske prvi takav susret predstavnika hrvatskih udruga u Austriji kojim će se predočiti ono što one brižno njeguju i čuvaju već desetljećima.

Prvi kongres hrvatskih udruga u Austriji prvi je u nizu velikih projekata koje planiraju u Hrvatskom domu Beč.

Briga za očuvanje i razvoj hrvatske socijalne, kulturne i duhovne baštine; promicanje integracije Hrvata u austrijsko društvo; podupiranje Hrvata u ostvarivanju njihovih prava i sloboda, jačanje integracijskih čimbenika austrijskog društva u suradnji s drugim iseljeničkim zajednicama i sudjelovanje hrvatskih udruga u Austriji u njihovim procesima; udruživanje s hrvatskim udrugama u Austriji i izvan Austrije kao i povezivanje s drugim udrugama iseljeničkog predznaka; jačanje povezanosti Hrvata s Hrvatskom kao i s Austrijom u smislu bolje integriranosti, učenja njemačkog jezika i sl., bez naznaka asimilacije već potpuno u zaštiti i očuvanja hrvatskog jezika, znanosti, obrazovanja, kulture, tradicije, turizma i običaja – samo se neke od temeljnih smjernica rada Hrvatskog doma koje će na kongresu biti predstavljene.

U Austria Center Vienna svoje ideje i ciljeve predstavit će udruga Hrvatski dom.

Dakako, svjestan sam odgovornosti i veličine projekata koji Hrvatski dom želi pokrenuti. Vjerujem u pozitivan hrvatski duh i pomoć hrvatskih ali i austrijskih institucija te da je naša udruga u zajedništvu sa svima spremna iznjedriti velike i značajne projekte koje želimo načiniti. To će biti ispit našega zajedništva u čiji pozitivni ishod ne sumnjam. Imamo već dogovorene sastanke s predstavnicima mjerodavnih institucija u Hrvatskoj kojima ćemo predočiti naše planove. Vjerujem i očekujem njihovu zauzetost i dobru volju. Isto tako, pokrenut ćemo procese, intenzivirati razgovore s gradskim i saveznim vlastima u Austriji kako bismo napokon dobili ono što nam i pripada, a sve u duhu nastavka njegovanja i unapređivanja dobrih austrijsko-hrvatskih odnosa – zaključio je Andrej Lucić.

U raznolikom radnom dijelu, panel raspravama te kulturno-zabavnom programu kongresa, hrvatske će udruge u Austriji moći predstaviti ono na čemu već desetljećima brižno rade.

Autor: Željko Batarilo
Foto: Goran Prskalo, Austria Center Vienna
[/av_textblock]

[/av_one_full]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije