5.7 C
Zagreb
1.9 C
Zürich
7.8 C
New York
17.6 C
Buenos Aires
22.9 C
Melbourne
Petak, 19 travnja 2024
spot_img

SEDMI SUSRET ČUVARA HRVATSKE ETNO-BAŠTINE

Na festivalu, kojemu je tradicionalno pokrovitelj Matica iseljenika, okupilo se 18 folklornih i tamburaških amaterskih ansambala s 500 folkloraša iz Njemačke, Švicarske, BiH i Hrvatske. 

Međunarodni folklorni festival Čuvari hrvatske etno baštine održao se po 7. put 19. studenoga o.g. u Filderstadtu. Hrvatska matica iseljenika je tradicionalno pokrovitelj ove manifestacije koja se ponajprije organizira  s ciljem povezivanja hrvatskih folklornih društava u iseljeništvu i iz domovine kako bi se kroz očuvanje hrvatske tradicijske kulture jačao kulturni identitet Hrvata izvan RH te promovirala ljepota i bogatstvo naše folklorne baštine.

Ove godine odazvalo se 18. folklornih i tamburaških amaterskih ansambala iz Njemačke, Švicarske, BiH i Hrvatske. Ono što je bitno jest da je većina voditelja plesa i tambura te nekolicina članova folklornih skupina prošla kroz Školu hrvatskog folklora koju organizira HMI. Okupilo se oko 500 folkloraša te oko 1000 gledatelja koje je na svečanom otvaranju u ime hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, premijera Andreja Plenkovića i cijele hrvatske Vlade te svih hrvatskih biskupa pozdravio ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman. “Hrvatska će uvijek biti vaša  domovina. Živite i radite kao da to činite za Hrvatsku”, rekao je na otvaranju kojem je nazočio i generalni konzul RH u Stuttgartu Ivan Sablić.

Folklorna društva natjecala su se u tri kategorije – folklorna društva iz iseljeništva u koreografiranom folkloru te iz domovine u glazbeno-scenskom i izvornom folkloru. Stručni žiri u sastavu Andrija Ivančan, Vjekoslav Martinić, Vedran Vidović i Snježana Jurišić, kao predstavnica Hrvatske matice iseljenika, odabrao je najbolje u predviđenim kategorijama te dodijelio  nagrade. Pobjednici su bili domaćini, FD Ruža iz Filderstadta koji su predstavili pjesme i plesove zapadne Hercegovine: „Sitan kamen do kamena“. Nastupi folklornih ansambala, orkestra i zbora prštai su od života i oduševljenja koje se prenosi s generacije na generaciju. Nastupi su bili prava revija predivnih nošnji, uvježbanih pokreta, vokala i instrumentalnog zvuka i krajnji su rezultat nevidljivog i najčešće samozatajnog rada etnologa, etnokoreologa i koreografa, etnomuzikologa, skladatelja, aranžera, dirigenta. Nakon službenog natjecateljskog dijela, održan je okrugli stol s voditeljima ansambala i stručnim žirijem gdje se razgovaralo o nastupima, nošnjama, prijedlozima za poboljšanja i budućoj suradnji. Osim plesnog festivala, održan je i izbor za najljepšu Hrvaticu u narodnoj nošnji gdje je nastupilo 13 djevojaka koje su ponosno nosile svoje nošnje. Žiri je odabrao tri najljepše iz iseljeništva, koje će sudjelovati na izboru u Tomislavgradu sljedeće godine: Ivanu Špoljarić iz KUD-a Fala, Lornu Cikoju iz KUD-a Kolovrat iz Švicarske te Josipu MrkonjićFS Dijaskorak iz Njemačke. U svečanom večernjem dijelu podijeljene su nagrade i Matičina priznanja pobjednicima, nakon čega je publika uživala u koncertu „Slavonia banda“  do kasno u noć.

„To su sve folkloraši koji se većinom sastaju i druže na Matičinoj Školi hrvatskog folklora, a sve više ih je i na ovakvim manifestacijama koje se rade prije svega zbog druženja folkloraša, što je bio cilj naše smotre od samog početka. Ponosni smo na sve mlade koji iz srca čuvaju  hrvatsku nematerijalnu kulturnu baštinu.” , zaključio je organizator Dražen Žugac,  koji je i svima zahvalio na sudjelovanju i potpori te najavio druženje sljedeće godine.

Pobjednici: Kategorija FS iz iseljeništva: FD Ruža, Filderstadt, prvo mjesto; FS Dijaskorak, Offenbach, drugo mjesto; HKUD Kolovrat, Luzern, treće mjesto.

Kategorija FS iz domovine: KUD Lovro Ježek, Marija Bistrica, prvi, KUD Koledišće, Jezera, drugi, KUD Magdalena, Donja Kupčina, treći.

Kategorija izvorni folklor: KUD Dangubica, Kuterevo, prvo mjesto; KUD Salinovec, drugo mjesto; KUD Ždala, treće mjesto.

Publika je prvo mjesto dala KUD-u Branimir iz Benkovca koji su se predstavili napjevima Bukovice i Ravnih kotara i benkovačkim kolom.

Tekst: Snježana Jurišić

Foto: Željko Stipić  Više fotografija

POVEZANI ČLANCI

Najnovije