U nedjelju 27. listopada u Kompolju blagoslov Zavjetnog križa Planetarne Hrvatske

Veliki bijeli “Zavjetni križ” – nedavno podignut u Kompolju (na brežuljku Glavica, koji smo nazvali ‘Kompoljski Križevac’), u nedjelju 27.10. u 15,00 sati blagoslovit će biskup dr. Mile Bogović. Zavjetni križ je ideja međunarodne mreže Hrvata iz cijeloga svijeta pod nazivom ‘Planetarna Hrvatska’ kojoj je ime dao hrvatski fizičar dr. Davor Pavuna.

Kompoljski Zavjetni križ podignut je na privatnom vlastništvu (parceli) obitelji Petra Degoricije, koja je lokaciju za križ i okoliš darovala za njegovu izgradnju. Ovaj Križ, dimenzija 16 x 8 metara, izgrađen je od bijeloga betona prema izvedbenom projektu stručne projektantske tvrtke, a gradnju je izvela otočka tvrtka “Givi d.o.o”.

Križ se nalazi na niskom betonskom postolju, a osim što je uočljiv iz svih smjerova s obližnjih prometnica, može mu se i prići laganom šetnjom 5-7 minuta od obližnje crpke Adria OIL (na raskrižju cesta blizu naplatnih kućica nakon silaska s autoceste A1, izlaz Otočac).


U podnožju Križa nalaze se ploče s natpisom koji objašnjava “značaj” toga zdanja – ploča s hrvatskim tekstom (i uz nju ploča na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku) koji glasi:

 “Navik on živi ki zgine pošteno!”

ZAVJETNI KRIŽ
U SPOMEN SVIM HRVATSKIM ŽRTVAMA
BOJIŠTA, STRATIŠTA I SUDIŠTA
OD STOLJEĆA SEDMOG
DO HAŠKOG TRIBUNALA
I NAŠIH DANA.
‘Planetarna Hrvatska’ 2019.

Dakle, značenje i poruka toga “zavjeta” jest da KRIŽ, kao znak naše pobjede i vjere, bude s glavnih prometnica svim prolaznicima (i strancima i domaćim ljudima) vidljiv podsjetnik na naš odnosno hrvatski identitet.
Istodobno, svrha je toga poduhvata na civiliziran način oduprijeti se teretu UN-tribunala, koji nam je kao narodu i pojedincima nametnuo po svijetu i to u procesu borbe za slobodu odnosno tijekom stvaranja hrvatske države.
Ujedno, tim Križem želimo zacijeliti i ‘stigme’ drugih nepravednih sudišta i montiranih procesa tijekom naše teške prošlosti.
Također, taj Zavjetni križ, u aktualnim sadašnjim i budućim novim ugrozama kršćanskoga identiteta u Europi, može nama u Hrvatskoj posvijestiti nekadašnju ulogu “antemurale christianitatis”, a sve kršćanske narode podsjetiti na dramatičan poziv Sv. Ivana Pavla II (od 22.10.1978.), koji kao da je izravno upućen nama danas: Europo i Hrvatska, “širom otvorite vrata Kristu!”

Sve kojima je to moguće – ma gdje bili, pozivamo da nam se pridruže u nedjeljnom slavlju blagoslova Križa u 15,00 sati, da zajedno zapjevamo ČASTIMO TE, KRIŽU SVETI…!

Don Anđelko Kaćunko, župnik Kompolja i “Planetarna Hrvatska”