Na 55. rođendan Dražena Petrovića promoviran glazbeni spot ‘Dražen – za sva vrimena’

Na dan, 22. listopada kada je prije 55. godina rođen u Šibeniku nikad prežaljeni “košarkaški Mozart” Dražen Petrović na njega su podsjetila dva umjetnička događaja.

Na prigodnoj je svečanosti u njegovom Muzejsko-memorijalnom centru predstavljen glazbeni spot “Dražen – za sva vrimena”. Autor pjesme je poznati glazbenik Stanko Šarić, koji je i vokalnom interpretacijom oplemenio izvedbu, dok je producent spota Antonio Zadro. Spot je snimljen u Muzejsko-memorijalnom centru Dražen Petrović i u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Kako je kazao skladatelj, tekstopisac te filmski producent i režiser Ivica Krajač, glazbeni spot, kojeg autorski potpisuju Stanko Šarić, Dražen Runje i Antonio Zadro, samo je najava mjuzikla Okovani Amadeus (inspiriranog Eshilovom antičkom tragedijom Okovani Prometej), čija se premijera planira u HNK-u na idući Draženov rođendan, 22. listopada 2020. godine. Autori mjuzikla su Ivica Krajač, Dražen Runje i Dražen Žanko.

– Sigurna sam da moj Dražen nije mogao ni zamisliti da će na 55. rođendan njegov život biti pretvoren u umjetničko djelo – izjavila je Draženova majka Biserka Petrović, zahvaljujući svim umjetnicima koji su se angažirali u ovom i dolazećem projektu.

Svečanom predstavljanju glazbenog spota “Dražen – za sva vrimena” nazočili su brojni uglednici iz sportskog života Hrvatske, predvođeni predsjednikom Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatkom Matešom, zamjenikom državne tajnice za sport Krešimirom Šamijom, predsjednicom Nacionalnog vijeća za sport Danirom Bilić, ali i veleposlanicom Litve Jurate Raguckiene te veleposlanikom SAD Robertom Kohorstom. Promociju su uveličali i prijatelji obitelji Petrović, pridošli za ovu prigodu iz SAD-a, poklonivši Draženovu muzeju foto-podsjetnike iz razdoblja njegova igranja u Portlandu.

Draženov put preko Šibenke, Cibone, Reana, NBA i hrvatske košarkaške reprezentacije je manje-više poznat i valoriziran, ali ono što treba razotkriti su svi oni ključni životni trenuci koji određuju konačan smjer i put kojeg je nemoguće razabrati iz zbroja osvojenih titula i naslova.

Ovaj višesložan projekt posvećen je životu Dražena Petrovića te ima za cilj otkrivanje pogleda iz Draženove perspektive kroz mjuzikl suvremene antičke tragedije s glazbom. Značaj toga projekta je što on nadilazi opis samoga života određenoga čovjeka. Dražen Petrović postao je nadahnuće mnogim mladim košarkašima, ali ne samo košarkašima, nego i svakomu čovjeku u Hrvatskoj i svijetu. Općeljudske vrjednote – borba za istinu, poštenje, upornost, nesebičnost … – nisu tek samo nabrojane i tek uzgred spomenute odlike, nego su one uistinu utjelovljene kroz Draženov lik tako da će predstava imati kršćanski karakter i poruku.

Nakon što se sve odradi i bude premijera u Hrvatskoj, predstava će se prevesti i adaptirati na engleski za američko tržište.

Tekst / Foto (hoo / D. Runje)