Na 50. maratonu u New Yorku i ove godine sudjelovali su Hrvati

Pedeseti tradicionalni maraton u New Yorku održao se 3. studenog 2019. g. Na ovom, najvećem maratonu na svijetu sudjelovalo je više od pedeset tisuća ljudi.

Istim riječima kojima se može opisati New York, može se opisati i maraton u New Yorku. Uzbudit će vas, zadivit će vas, nadahnut će vas i pomaknut će vas! Staza dužine 26,2 milja, odnosno 42. kilometra zatvorila je ceste preko pet četvrti, privlačeći poplave navijača da bodre i razvesele trkače. Sudionici maratona nagrađeni su savršenim uvjetima za trčanje – vedrim nebom i idealnim temperaturama.

Gledatelji su ispunili pločnike duž rute, svečanosti su se u nekim područjima proširile od bloka i rute. Na uglu je svirao live bend, ali to nije bila jedina skupina glazbenika na bloku. Prolaznici su tradicionalnim navijanjem;  tamburama i kravljim zvonima razveseliti trkače.

Tijekom proteklih pedest godina, New York City maraton prerastao je iz lokalne cestovne utrke koja se u potpunosti održavala u Central Parku, do najvećeg svjetskog maratona. Prvi New York City maraton, koji su organizirali New York Road Runners, održao se 13. rujna 1970. g. u Central Parku, s ulaznicom od 1 USD i proračunom od 1000 USD. Od 127. prijavljenih trkača, njih 55.  završilo je utrku.

Ove godine trčalo je 53’000 maratonaca, među njima imali smo opet trkače iz Hrvatske i njihove vjerne navijače. Utrku su završili odličnim vremenima: Mario Brižanac iz Poreča u vremenu od 3 sata i 51 minuta, Tomislav Šarić iz Zagreba trčao je 5 sati 14 minuta. Sudjelovali su i supružnici iz Pule, Goran Miljković  i Silvia Dicovich.

Imajući u vidu da je ovaj maratom jedna velika i teška utrka, samo pojedinci to mogu i izdržati. Čestitke idu svima koji su sudjelovali i stigli do cilja.

U publici su hrvatske natjecatelje bodrili njihovi vjerni navijači s hrvatskim rekvizitima, Mariova supruga Sandra Brižanac, Sanja Uhac te supružnici Nataša i Andrea Cuglianich.

Nakon završene utrke nazdravili su uspjehu i nastavili druženje u Astoriji. Ovo nezaboravno i predivno iskustvo sa sobom će ponijeti, kako sudionici, tako i njihovi navijači.

 

Moja Domovina  / Foto: Sandra Brižanac