Golubice mira – djeca imaju pravo živjeti svoja prava

Golubice s ukrašenim krilima i posebnim porukama iz Švicarske će odletjeti u Vukovar.

U programu “Dana sjećanja na herojski Vukovar” veliku ulogu odigrali su učenici hrvatske nastave u Švicarskoj. Posjetitelji su imali priliku čuti njihove recitale, vidjeti dio njihovih crteža i uz to golubice koje su učenici pripremili. Ono što se nije vidjelo bio je onaj “nevidljivi dio” koji su u pripremi s učenicima odradile, u dogovoru s kordinatoricom nastavnice. Odbor za obilježavanje Dana sjećanja zahvaljuje svima koji su bili dio ove priče i tim putem poslali posebnu, jedinstvenu poruku u Vukovar.

Golubica je tijekom povijesti u različitim kulturama imala različita simbolična značenja, a ono vjerojatno najpoznatije i najraširenije je da označava mir. Potaknuti nedavnim događajima kao što su Večer čitanja na temu dječjih prava te obilježavanje godišnjice pada grada Vukovara, učenici hrvatske nastave odlučili su ostaviti trag i upozoriti svijet da su najugroženiji upravo oni najosjetljiviji – DJECA.

Kao što kaže nova pjesma Tamburaškog sastava Indigo iz Luzerna: „Leti, leti, golubice, leti mala lutalice […] preko zlatne te ravnice“, i učenici su izabrali motiv golubice za realizaciju ove ideje.

Krila bijelih golubica ukrasili su različitim porukama mira i odredbama iz Konvencije o pravima djeteta poput prava na igru, slobodno vrijeme, obrazovanje, ideje i zaštitu. Poruke su predstavljene tijekom održavanja Dana sjećanja na herojski Vukovar u crkvi sv. Josipa u Zürichu. Zahvaljujući koordinatorici Božici Matak golubice su dobile priliku preletjeti od alpskih uzvisina preko zlatnih ravnica i doći do vukovarskih škola gdje će posvjedočiti o ovim događajima i podsjetiti nas da je mir najvažniji preduvjet za ostvarivanje ljudskih prava.

Tekst / Foto: Jelena BušićHrvatska nastava u Švicarskoj / Moja Domovina