73. po redu Hrvatski bal u Parkhotelu Schönbrunn

Nadolazeći 73. Hrvatski bal održat će se 18. siječnja 2020. u Beču. Uz glavno geslo „Hrvati meet Schönbrunn“ imat će dodatni moto – „Na poprik – Crossover“.

Pod tim geslom spojit će se različiti muzički stilovi i žanrovi, kao i izvođači iz različitih kulturnih krugova. To će se odraziti već u samom otvaranju bala, koje je u minulih četrnaest godina uvijek bilo i premijera posebne programske točke sastavljene od muzike, folklora i scenskoga prikaza.

Ovaj tradicionalni Hrvatski bal, kao jedna od najvećih integrativnih priredaba u Beču s posebnom hrvatskom natuknicom, će i u svojem nadolazećem 73. izdanju nuditi bogat muzički i zabavni program, i na hrvatskom jeziku, a sve to u najboljoj bečkoj balskoj tradiciji.

Uz folklornu grupu „Graničari“ s hrvatskom tamburaškom muzikom iz Gradišća nastupit će i „Koprive“ iz Petrovoga Sela (Mađarska), a „Cimbalovka Kuštarovci“ iz Bratislave će nas svojim sviranjem podsjetiti na „ciganske bande“, koje su godinama bile sastavni dio glazbe na Hrvatskom balu u Beču. Otvaranje bala bit će posebno spajanje hrvatske narodne muzike i suvremene virtuozne limene glazbe iz Gradišća.

Jedan od vrhunaca u glazbenom programu bit će nastup ženskoga kvarteta „The Frajle“, koje su već na jubilarnom 70. Hrvatskom balu „zapalile“ dvoranu i dale fenomenalan prvi nastup među gradišćanskim Hrvatima. Hrvatski bal nikako ne može proći bez mladoga moliškohrvatskoga sastava „KroaTarantata“, koji neće samo pratiti tradicionalnu moliškohrvatsku kvadrilju, nego će uz ostalo izvesti i nekoliko pjesama sa svojega prvijenca „Duša naša“.

Kao najvjerniji i najomiljeniji domaći bend, koji je od početka svojega postojanja vezan uz Hrvatski bal u Beču, će i ovoga puta nastupiti grupa „Pax“. „Revijski orkestar Zagrebačke Filharmonije“ zabavljat će goste hrvatskom i međunarodnom muzičkom literaturom, a muzički program kompletiraju predivni „WhatsUpCi“ iz Koljnofa, odnosno Šoprona. Po prvi puta na Hrvatskom balu za domaću i međunarodnu publiku sviraju senzacionalni interpretatori, limena glazba iz Gradišća, „Da Blechhaufn“, a muzičko-zabavni dio, prvenstveno i za mladinu, zaokružuje DJ dvojac „Scooby Duo“.

U pogledu na balsko vino se balski team odlučio za bijelo vino vinarije Ehrlich iz Uzlopa, za cuvée „Sunca sjaj“, a novost na vinskoj karti bala bit će i „Uhudler“, poseban „Pinkovac Edition“ iz južnoga Gradišća.

Ekskluzivna tombola s ograničenim brojem vrijednih nagrada bit će također dio programa kao i sve dosadašnje ponude i atrakcije, koje već pripadaju sastavnomu dijelu bala kao kasino, taksi plesači, foto-box i mnogo drugih .

U četvrtak 21. studenog u Hrvatskom centru održana je službena prezentacija 73. Hrvatskoga bala u Beču, a ujedno su i pokrštena gore spomenuta dva vina – bijelo „Sunca sjaj“ iz Uzlopa i „Uhudle“ iz Pinkovca.

Već je krenula rezervacija ulaznica i stolova, a pretprodaja je započela s prezentacijom bala 21. studenog.

Narudžbe su moguće telefonski – 0043 (0)1 504 63 54, mailom – kontakt@hrvatskibal.at ili putem kontaktnoga formulara na internetskoj stranici Hrvatski bal.