Obavijest biračima u Švicarskoj Konfederaciji

Prvi krug izbora za Predsjednika Republike Hrvatske održat će se 22. prosinca 2019. godine od 7 do 19 sati u prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bernu i Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Zürichu.

Birači koji nemaju adresu prebivališta u Republici Hrvatskoj, a koji se nisu aktivno registrirali, moći će ostvariti svoje biračko pravo potvrdom, koju će na dan glasovanja izdavati Veleposlanstvo u Bernu i Generalni konzulat u Zürichu.

Hrvatski državljani koji su ishodili hrvatske osobne iskaznice s adresom prebivališta u inozemstvu aktivno su registrirani po službenoj dužnosti. Ukoliko do 11. prosinca 2019. godine nisu zatražili promjenu mjesta glasovanja svoje biračko pravo u prvom krugu izbora mogu ostvariti samo u diplomatskom predstavništvu Republike Hrvatske na čijem se konzularnom području nalazi inozemna adresa prebivališta koja je upisana na hrvatskoj osobnoj iskaznici.

Birači koji imaju adresu prebivališta u Republici Hrvatskoj neće moći pristupiti glasovanju u prvom krugu u Švicarskoj, ako se do 11. prosinca 2019. godine nisu prethodno registrirali ili pribavili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta. Svoje biračko pravo mogu ostvariti u Republici Hrvatskoj prema mjestu prijavljenog prebivališta.

U slučaju drugog kruga izbora, koji bi se održao 5. siječnja 2020. godine, svi birači koji se nisu prethodno ili aktivno registrirali za drugi krug, isto mogu učiniti do 25. prosinca 2019. godine.

Veleposlanstvo u Bernu i Generalni konzulat u Zürichu će 25. prosinca biti zatvoreni, ali se zahtjevi mogu podnositi e-mailom na vrhbern@mvep.hr i zurich@mvep.hr (zahtjev i preslika identifikacijske isprave).

Svoje podatke u Registru birača možete provjeriti na internetskim stranicama Ministarstva uprave Republike Hrvatske (Registar birača).

Birači kojim nemaju osobnu iskaznicu, odnosno birači kojima je osobna iskaznica istekla ili nevažeća, prije dolaska na biračko mjesto trebaju preuzeti potvrdu za glasovanje u nadležnom uredu.

VRH Bern / MD