Započeli izbori, tko će biti na čelu Hrvatske sljedećih pet godina?

Otvaranjem tri, od četiri biračka mjesta u Australiji, u subotu navečer po hrvatskom vremenu počeli su izbori za hrvatskog predsjednika.

U 21 sat po našem vremenu otvorena su biračka mjesta u Canberri, Sydneyu i Melborunu, potvrdila je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ana Lovrin. Hrvatski predsjednik bira se većinskim izbornim sustavom, treba dakle dobiti većinu glasova svih birača koji su glasali. Ukoliko se to ne dogodi, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova ide u drugi krug koji se održava za 14 dana, u ovom slučaju 5. siječnja 2020. godine.

Birači na biračko mjesto trebaju ponijeti identifikacijsku ispravu (osobna iskaznica, putovnica, ID) i pravilno glasati za jednog od 11 kandidata. Na listićima su imena Nedjeljka Babića (HSSČKŠ), Ante Đapića (DESNO), Kolinde Grabar Kitarović (HDZ), nezavisnih Daria Juričana i Mislava Kolakušića, Dejana Kovača (HSLS), Zorana Milanovića (SDP), nezavisne Dalije Orešković, Katarine Peović (RF), Ivana Pernara (SIP) te nezavisnog Miroslava Škore.

Prvi će se rezultati temeljiti na uzorku od 15-ak posto, mahom manjih biračkih mjesta, do 22 sata moglo bi ih biti obrađeno 70-ak posto. Podatke o izlaznosti Povjerenstvo će objaviti u dva navrata, u 12 i u 17 sati. Poslodavce koji rade na izbornu nedjelju, DIP poziva da svojim zaposlenicima omoguće izlazak na birališta.

Birači trebaju zaokružiti redni broj ispred jednog odabranog kandidata, da to bude čitko i jasno kako bi listić bio važeći. Ne smije se zaokružiti dva, niti ostaviti prazan listić, istaknula je za HRT Irina Najdanovski, zamjenica predsjednice biračkog odbora.

Rekordan broj promatrača

U inozemstvu, gdje će se hrvatski predsjednik birati u 47 država, posljednja se otvaraju i zatvaraju birališta u Chicagu i Los Angelesu, u ponedjeljak u 2, odnosno 4 sata po našem vremenu.

U inozemstvu mogu glasovati hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali ili pak imaju hrvatske osobne iskaznice s upisanim prebivalištem u inozemstvu na temelju kojih su automatski registrirani za glasovanje. Glasovati mogu i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako su dobili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

Izbore će ove godine pratiti rekordan broj promatrača. Od prijavljenih 24.270 njih 290 taj će posao obavljati na biralištima u inozemstvu.

Prve izborne rezultate Državno izborno povjerenstvo objavit će u 20 sati, samo sat po zatvaranju birališta, a osvježavat će ih svakih 10 minuta.

tportal / hia.com.hr