Obavijest biračima u Švicarskoj Konfederaciji za drugi krug izbora za Predsjednika RH

Tko može sutra u iseljeništvu izaći na izbore iako se nije prethodno registrirao? Zbog mnogobrojnih upita dijelimo još jedanput upute i informacije. Napominjemo da osnovne informacije vrijede za sve koji će na izbore izaći u iseljeništvu.

U više navrata objavili smo informacije kako trebaju postupiti oni koji će na dan izbora biti izvan mjesta prebivališta. Zadnji članak s uputama objavljen je 23. prosinca 2019. Članak

Nažalost, mnogi nisu pravovremeno poslali svoj zahtjev, njihov zahtjev nije zaprimljen ili nisu znali kako trebaju postupiti. Za sve te poteškoće je zasigurno netko odgovoran i to je jedno od pitanja na koje Hrvati u iseljeništvu traže i čekaju odgovore.

Drugi krug izbora za Predsjednika Republike Hrvatske održat će se u nedjelju, 5. siječnja 2020. godine. Oni koji sutra i bez registracije mogu izaći na izbore su birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Ako se nisu aktivno registrirani, mogu ostvariti svoje biračko pravo potvrdom koju izdaje Veleposlanstvo ili Generalni konzulat na sam dan održavanja izbora.

U Švicarskoj se može glasati od 7 do 19 sati u prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bernu i Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Zürichu.

Hrvatski državljani koji su ishodili hrvatske osobne iskaznice s adresom prebivališta u inozemstvu aktivno su registrirani po službenoj dužnosti. Ukoliko do 25. prosinca 2019. godine nisu zatražili promjenu mjesta glasanja, svoje biračko pravo u drugom krugu izbora mogu ostvariti samo u diplomatskom predstavništvu Republike Hrvatske na čijem se konzularnom području nalazi inozemna adresa prebivališta koja je upisana na hrvatskoj osobnoj iskaznici.

Birači koji imaju adresu prebivališta u Republici Hrvatskoj neće moći pristupiti glasanju u drugom krugu izbora u Švicarskoj, ako se do 25. prosinca 2019. godine nisu prethodno registrirali ili pribavili potvrdu za glasanje izvan mjesta prebivališta. Svoje biračko pravo mogu ostvariti u Republici Hrvatskoj prema mjestu prijavljenog prebivališta.

Ako niste sigurni gdje imate pravo izaći na izbore, svoje podatke možete provjeriti u Registru birača na internetskim stranicama Ministarstva uprave Republike Hrvatske Registar birača.

Autor


Ruža Studer
Više o autoru