U švicarskom Ebikonu održao se prvi sastanak Odbora za kulturu

Pozivu koji je bio upućen udrugama koje se u Švicarskoj bave kulturno-umjetničkim radom odazvali su se predstavnici šest udruga.

Na dosadašnjim sastancima predstavnika hrvatskih udruga i zajednica u Švicarskoj s njihovom predstavnicom u Savjetu Vlade za Hrvate izvan Republike HrvatskeRužom Studer-Babić, u više se navrata diskutiralo o suradnji i potrebama kulturno-umjetnički udruga. U skladu s tim ptrebama oformio se Odbor za kulturu i koordinatorica odbora Željka Walker na prvi sastanak pozvala je predstavnike hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga u Švicarskoj.

Sastanku koji se održao u nedjelju, 19. siječnja 2020. u prostorijama Motokluba “Sokolovi” u Ebikonu nazočili su predstavnici hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga: “Fala” Schaffhausen, “Zlatni vez” Solothurn, Posavina Zürich, Silvije Strahimir Kranjčević Zürich, Croatia Basel i Kolovrat Luzern.

Nakon što su izmjenili razmišljanja i intenzivno diskutirali o kvalitetnijoj suradnji kulturnih udruga i budućem zajedničkom djelovanju sudionici sastanka donijeli su sljedeće zaključke:
1.  5. rujna 2020. organizirat će se 1. Susret hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga u Švicarskoj konfederaciji. Susret neće biti natjecateljskog karaktera, pozvat će se komisija za davanje stručnog mišljenja o koreografijama i nastupima.
2. Uz stručnu pomoć iz Hrvatske organizirat će se u ŠK škola folklora.U sklopu škole bit će i tradicionalne igre za djecu. Za realizaciju projekta potrebno se povezati s Maticom iseljenika i razjasniti financijsku podršku
3. Organizirati školu za sviranje tradicionalnih glazbala
Da bi jednostavnije i kvalitetno komunicirali, koordinatorica je složila chat grupu u kojoj će se dijeliti sve informacije vezane uz djelovanje ovog odbora.

Svi koji se žele uključiti u Odbor mogu se prijaviti koordinatorici elektronskim putem: zeljka.walker@hotmail.ch

Autor


Božica Tonković
Više o autoru