Predstavljanje knjige Hrvatska u Brazilu nakon 1941. – treća faza useljavanja

Hrvatska matica iseljenika poziva na svečano predstavljanje knjige Hrvatska u Brazilu nakon 1941.: treća faza useljavanja priređivača i autora Milana Puha.

Predstavljanje će se održati u srijedu 29. siječnja 2020. s početkom u 13 sati u Hrvatskoj matici iseljenika, Trg Stjepana Radića 3, Zagreb.

Knjigu će predstavitiravnatelj Hrvatske matice iseljenika profesor Mijo Marić, sc. Darjan Godić i dr. sc. Mario Jareb, te autor i priređivač dr. sc. Milan Puh.

Prigodni glazbeni program: kantautorica Elis Lovrić.

Moderator:

Vesna Kukavica, rukovoditeljica Odjela za nakladništvo HMI.

O knjizi, knjižnoj seriji i projektu “Povijest Hrvatske i hrvatskog useljeništva u Brazil”:

Knjiga “Hrvatska u Brazilu nakon 1941.: treća faza useljavanja” četvrta je i posljednja publikacija u sklopu višegodišnjeg složenog istraživačkog projekta “Povijest Hrvatske i hrvatskog useljeništva u Brazil” u kojoj se obrađuje dugo zapostavljana tema hrvatskog iseljeništva u toj najvećoj južnoameričkoj državi. Knjiga je pisana na portugalskome i hrvatskome jeziku i opseže čak 740 stranica koje donose niz novih informacija o doprinosu i značaju Hrvata kako domicilnoj sredini tako i samoj iseljeničkoj zajednici te matičnoj zemlji i to s fascinantnim  pojedinačnim primjerima. Opsežna knjiga je nastala pod vodstvom profesora Milana Puha i  uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan domovine te Hrvatskog doma Croatia Sacra Paulistana u jedanaestmilijunskome São Paulu.

Finale složenog istraživačkog projekta hrvatskog iseljeništva u Brazilu, slijedom sadržaja četvrte knjige, na tribini će uz ugledne znanstvenika iz Instituta za suvremenu hrvatsku povijest slikom i riječju predstaviti mladi istraživač Milan Puh posvećen ovom projektu od 2015. godine. Tako će publika imati priliku saznati što su naraštaji Hrvata radili u ovoj 200 milijunskoj zemlji u posljednjih 70 godina te koje rezultate ova publikacija i cjelokupni projekt donose, uključujući personarij Male enciklopedije Hrvata u Brazilu, uz niz novih mogućnosti povezivanja dviju udaljenih država.

HMI