-1.9 C
Zagreb
1 C
Zürich
Ponedjeljak, 18 siječnja 2021

Hrvatski internetski tečaj HIT-1

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” av_uid=’av-2pvmayx’]
[av_heading heading=’Hrvatski internetski tečaj HIT-1′ tag=’h3′ style=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ margin=” margin_sync=’true’ padding=’10’ color=” custom_font=” av-medium-font-size-title=” av-small-font-size-title=” av-mini-font-size-title=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-k6c0hoth’ admin_preview_bg=”][/av_heading]
[/av_one_full]

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” custom_margin=’aviaTBcustom_margin’ margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” av_uid=’av-89n6rt’]
[av_image src=’https://moja-domovina.net/wp-content/uploads/2020/02/3-srce-logo-1030×579.jpg’ attachment=’27824′ attachment_size=’large’ align=’center’ styling=” hover=” link=’lightbox’ target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ copyright=” animation=’no-animation’ av_uid=’av-1ir4dxl’ admin_preview_bg=”][/av_image]
[/av_one_full]

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” custom_margin=’aviaTBcustom_margin’ margin=’5px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=” av_uid=’av-3lxdnt’]

[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-2e85ux’ admin_preview_bg=”]
HiT-1 je prvi sveučilišni online tečaj hrvatskoga kao drugoga i stranoga jezika, namijenjen osobama koje hrvatski jezik ne znaju ili znaju samo osnove.

Organizatori

Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska matica iseljenika i Sveučilišni računski centar SRCE organiziraju e-tečaj hrvatskoga jezika za početnu razinu učenja. Tečaj je namijenjen osobama koji hrvatski jezik ne znaju ili znaju samo osnove hrvatskoga.

Program

Tečaj HiT-1 oblik je učenja na daljinu. To je tečaj koji se provodi putem sustava za e-učenje, a uključuje i obavezna 24 nastavna sata s lektorom putem interneta (Skype i Webinar). Budući da je ovaj tečaj utemeljen na platformi Moodle, polaznici nužno trebaju vladati osnovnim računalnim vještinama. Tečaj nije u obliku softvera koji se može kupiti i koji ostaje polaznicima na uporabu i nakon njegova završetka, nego se provodi uporabom nastavnih materijala u platformi za e-učenje kojoj je pristup moguć samo za vrijeme trajanja tečaja.

HiT-1 sastoji se od 7 nastavnih cjelina za čije ovladavanje polaznici imaju na raspolaganju ukupno 12 tjedana. Za ovladavanje gradivom svake cjeline (2-6), osim uvodne i završne, polaznicima su na raspolaganju dva tjedna. Uvodna nastavna cjelina (1. cjelina) obuhvaća uvod u tečaj i ovladavanje hrvatskim glasovima i slovima. Završna nastavna cjelina (7. cjelina) sastoji od ponavljanja i završnoga ispita. Njih dvije traju svaka po jedan tjedan. Svaka nastavna cjelina završava kratkim testom kojim se procjenjuje napredak polaznika. Svaki se test rješava isključivo u vrijeme koje je za to unaprijed određeno.

Sudjelovanje

Da bi se tečaj uspješno završio, polaznici trebaju redovito provoditi vrijeme čitajući, pišući i uvježbavajući jezik različitim aktivnostima i zadatcima putem sustava za e-učenje. Aktivnost učenika na e-tečaju putem sustava za e-učenje istovrijedna je pohađanju nastave (prisutnosti na nastavi) u klasičnom obrazovnom sustavu te je stoga bitan dio pohađanja tečaja. Ako polaznici tijekom dva tjedna ne pokažu nikakvu aktivnost u određenoj nastavnoj cjelini, smatrat će se da su odustali od pohađanja tečaja.

Unutar svake nastavne cjeline tijekom dva tjedna predviđena za njezino ovladavanje samostalno i pojedinačno – polaznici ovladavaju gradivom brzinom i intenzitetom koji im najviše odgovara. Međutim, polaznici su obvezni komunicirati s lektorom dva puta tjedno u unaprijed određeno vrijeme (komunikacija putem interneta u stvarnome vremenu). Ako polaznik nije u mogućnosti prisustvovati nastavi u živo, o tome treba obavijestiti lektora najmanje dan ranije. Neodržanu nastavu nije moguće nadoknaditi.

Ustroj nastavih cjelina

Svaka se nastavna cjelina sastoji od tekstova usmjerenih na razvijanje komunikacijske sposobnosti i s naglaskom na temeljnim jezičnim strukturama. Sva važna objašnjenja i upute navedeni su na hrvatskome, engleskome i španjolskome jeziku.

Svaka nastavna cjelina sadržava:

 • pisani i govoreni tekst
 • leksičke i gramatičke vježbe
 • aktivnosti za uvježbavanje izgovora
 • aktivnosti za samoprocjenjivanje znanja
 • interaktivne jezične aktivnosti
 • domaće zadaće
 • rječnik
 • kulturološke informacije o Hrvatskoj
 • test kojim se provjerava gramatika i leksik određene cjeline

Završni ispit

Završni ispit sastoji se od dva dijela: pismenoga i usmenoga. Pismeni se dio ispita sastoji od komunikacijskoga dijela, ispitivanja poznavanja jezičnih struktura (gramatike) i kratkoga sastavka o poznatoj temi. Usmeni se dio ispita sastoji od pripremljenoga govora i razgovora s ispitnim povjerenstvom. Usmeni se dio ispita provodi putem interneta (Skype ili Webinar) u unaprijed određeno vrijeme.
Polaznici tečaja koji polože završni ispit dobit će i Potvrdnicu o sudjelovanju na tečaju i Prijepis ocjena Sveučilišta u Zagrebu. Sudionici koji ne polože bilo koji od dijelova završnoga ispita dobivaju samo Potvrdnicu o sudjelovanju.

Tehnički zahtjevi

 • osnovne informatičke vještine
 • računalo sa zvučnicima, slušalice i mikrofon (obavezni)
 • web-kamera
 • internetska veza (preporučujemo širokopojasnu)
 • najnovija inačica programa Internet Explorer ili Mozilla ®

Troškovi – Cijena e-tečaja: 500 eura – Polaznici sami snose troškove koji nastanu zbog uporabe interneta, ti troškovi nisu dio cijene tečaja.

Upis na e-tečaj

Polaznik je službeno upisan na tečaj kada Sveučilište u Zagrebu primi uplatu akademske naknade (500 eura). Nakon upisa na tečaj sudionik će putem e-maila dobiti lozinku za uporabu sustava za e-učenje. Tjedan dana nakon polaganja završnoga ispita lozinka će prestati vrijediti.

Napomena: U slučaju da polaznik odustane od tečaja u bilo kojemu trenutku, uplaćeni se novac ne vraća.

Rok za prijavu i uplatu akademske naknade:

proljetni semestar 9. ožujka – 31. svibnja 2020. (prijave do 28. veljače 2020.)

jesenski semestar 7. rujna – 29. studenoga 2020. (prijave do 28. kolovoza 2020.)

Za iscrpnije informacije, kao i za slanje obrasca za prijavu na tečaj, možete se javiti na e-mail adresu ecroatian@gmail.com.

matis.hr
[/av_textblock]

[/av_one_full]

POVEZANI ČLANCI

PRATITE NAS

1,059ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

Najnovije