PREDSJEDNICA URUČILA ODLIČJA I PRIZNANJA ZASLUŽNIM HRVATIMA IZVAN DOMOVINE

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila je odlikovanja i priznanja pojedincima, udrugama i ustanovama koji svojim radom pridonose očuvanju hrvatske kulture i identiteta, te razvoju i ugledu Republike Hrvatske.

Redom hrvatskog pletera odlikovan je maestro don Dragan Filipović a Redom hrvatskog pletera odlikovana je dr.sc. Ágnes Prodán. Povelja RH dodijeljena je Filmskom festivalu „Dani hrvatskog filma Orašje“ (BiH), Katedri za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Pečuhu, Hrvatskom nacionalnom vijeću Crne Gore, Hrvatskom građanskom društvu Crne Gore – Kotor, Radiju Dux te Hrvatskom kulturnom društvu „Veseli Gradišćanci“.

„Mi smo danas srce Europe, Hrvatska danas predsjeda Vijećem Europske unije i ima kulturnu prijestolnicu Europe. Budimo ponosni na svoje uspjehe kao što su vaše obitelji i prijatelji danas, ponosni na odlikovanjima i priznanjima koja su izraz poštovanja prema onome što ste postigli, a onim mlađima poticaj za daljnji napredak“, istaknula je Predsjednica, zahvalivši članovima Povjerenstva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske na njihovom volonterskom radu te svima koji su svojim radom pridonijeli ugledu i uspjesima Republike Hrvatske.

Predsjednica Republike uručila je 4. siječnja na zagrebačkom Pantovčaku, među inima, i sljedeća odlikovanja:

Za osobite zasluge za glazbenu kulturu, skladateljski i glazbeno-pedagoški rad te kulturnu suradnju između hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj Redom hrvatskog pletera odlikovan je maestro don Dragan Filipović.

Za izniman doprinos razvoju književne komparatistike, teorije i prakse prevođenja te proučavanja hrvatsko-mađarskih književnih i kulturnih veza Redom hrvatskog pletera odlikovana je doktorica znanosti Ágnes Prodán.

Povelja Republike Hrvatske, za izniman doprinos predstavljanju hrvatske nacionalne filmske produkcije, u spomen na osnivača festivala velikana hrvatskog glumišta Ivu Gregurevića, dodijeljena je Filmskom festivalu „Dani hrvatskog filma Orašje“.

Povelja Republike Hrvatske, za izniman doprinos i zasluge u očuvanju i promociji interesa hrvatske manjine u Crnoj Gori te zaštiti i očuvanju baštine Hrvata Boke Kotorske, dodijeljena je Hrvatskom nacionalnom vijeću Crne Gore.

Povelja Republike Hrvatske, za izniman doprinos i zasluge u očuvanju i promoviranju kulturne baštine Hrvata, promociji interesa hrvatske manjine te izgradnji i jačanju prijateljskih odnosa između Republike Hrvatske i Crne Gore, dodijeljena je Hrvatskom građanskom društvu Crne Gore – Kotor.

Povelja Republike Hrvatske, za izniman doprinos i zasluge u očuvanju nacionalnog identiteta, kulturnih i jezičnih posebnosti hrvatske manjine u Boki Kotorskoj i Crnoj Gori, dodijeljena je Radiju Dux.

Povelja Republike Hrvatske, za izniman doprinos i zasluge u razvoju i promicanju hrvatskog jezika i književnosti Hrvata u Mađarskoj te jačanju kulturnih i prijateljskih veza Republike Hrvatske i Mađarske, dodijeljena je Katedri za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Pečuhu.

Povelja Republike Hrvatske, za izniman doprinos i zasluge u očuvanju hrvatske tradicije i kulture te oživljavanje narodnih običaja Gradišćanskih Hrvata iz Mađarske, dodijeljena je Hrvatskom kulturnom društvu „Veseli Gradišćanci“.

Izvor: predsjednica.hr

(http://predsjednica.hr/objava/1/1/3501)