Uskoro u Ženevi na sajmu inovacija – Slagalica tropismene glagoljične puzle

Zlatko Šakić po zanimanju je bravar, sretno oženjen i otac dvoje djece, živi u Rijeci i tvorac višestruko nagrađivane inovacije. Inovacija je posebna jer bazira na starohrvatskom pismu glagoljici, zamišljenom kao edukativni suvenir, pod nazivom “Slagalica – tropismene glagoljične puzzle”.

Kao inovator svojom inovacijom “Slagalica-tropismene glagoljične puzzle” prošle godine na međunarodnim sajmovima inovacija ARCA 2019. i INOVA 2019. održanima u Zagrebu, Zlatko je osvojio ukupno četiri zlatne medalje.

Sudci na sajmovima, kao i mnogobrojni zadivljeni posjetitelji prognozirali su da će ta inovacija koja je zamišljena kao edukacijski suvenir baziran na starohrvatskom pismu Glagoljici postati nacionalni suvenir. Na tom Zlatko i njegova supruga Nela već mjesecima rade sa željom da inovacija, sada već gotov proizvod novootvorenog obrta dođe do krajnjeg kupca. Žele doći do domaćeg, ali i stranog tržišta stranog te na taj način istovremeno promovirati hrvatsku kulturnu baštinu glagoljicu.

Do sada je ova, hvala vrijedna inovacija našla mjesto na policama nekoliko suvenirnica diljem hrvatske. Stručna komisija Turističke zajednice grada Rijeke je “tropismene glagoljične puzzle” proglasila “izvornim Riječkim suvenirom”. Potvrdu kvalitete i posebnosti inovacije Zlatko je dobio i od stručne komisije “NP Slapovi Krke” koja je odobrila prodaju “Tropismenih glagoljičnih puzzli” u njihovim suvenirnicama u sklopu nacionalnog parka. U tijeku je ista procedura i s “NP Plitvička jezera”.

Slagalica se prodaje i preko interneta a imaju i dogovorenu prodaju u Jurandvoru na otoku Krku, mjestu gdje je pronađena Baščanska ploča. Aktualno prikupljaju dokumentaciju za natječaj putem kojeg bi dobili markicu ”izvorni Krčki suvenir”.

Markicu “Izvorno hrvatsko” još ne mogu dobiti. Ispunjavaju sve uvjete osim jednog, tvrtka koja proizvodi treba postojati jednu godinu, što znači da zahtjev mogu predati tek za sedam mjeseci.

Uz to što su uspjeh na sajmovima popratili brojni mediji, Zlatka su kontaktirali iz Croatiaairlines-a i napisali članak o inovaciji. Pronaći se može u službenom zimskom broju časopisa “Croatia” koji se čita tijekom leta.

Velika želja inovatora je da “Slagalica -tropismene glagoljične puzzle” prijeđe granice Hrvatske te pridonese promidžbi domovine i kulturne baštine diljem svijeta.

Ova inovacija je zasigurno jedan poseban i inovativan način približiti starohrvatsko pismo stranom turistu, da je on kao izvorni hrvatski suvenir odnese u svoju zemlju.  Želja inovatora je da državne institucije koriste ovaj proizvod kao protokolarne poklone na putovanjima i pri primanju stranih delegacija, te da je distribuira diljem svijeta gdje žive iseljenici i tako im približe dio domovine Hrvatske.

Izlazak Slagalice van granica Hrvatske i promidžbu kako inovacije, tako i domovine Hrvatske dogodit će se uskoro na nastupu na međunarodnom sajmu inovacija koji se održava u Ženevi od 25. do 29.03. 2020. g.

Zlatko se veseli sajmu i poručuje:”Kao hrvatskom branitelju bit će mi velika čast predstavljati domovinu Hrvatsku i braniti njene boje na najvećoj svjetskoj smotri inovacija ili kako ja volim reći “svjetskom prvenstvu inovatora”.

Opis slagalice

Slagalica ”Tropismene glagoljične puzzle” je nastala preklapanjem trodimenzionalnih slova dva pisma (latinice i glagoljice). Slagalica obuhvaća 27. slova latinične abecede preklopljena sa slovima glagoljične azbuke, pojedinačno smještenih – svako na  svoju puzzlu koje su istih dimenzija kako bi se mogle međusobno spojiti.

Na svakoj puzzli, ovisno o latinično/glagoljičnom slovu koje se nalazi na njoj, otisnuto je to isto slovo na Brailleovom pismu kako bi ga mogle pročitati slijepe i slabovidne osobe. Zbog toga inovacija nosi naziv “tropismene” slagalice.

Gledajući “Tropismene glagoljične puzzle” iz jednog kuta slovo se čita na latiničnom pismu, zakretanjem i pogledom iz drugog kuta isto slovo se čita na glagoljičnom pismu. Slijepa i slabovidna osoba opipom to isto slovo čita na Brailleovom pismu.

Kombinacijom/spajanjem takvih pojedinačnih ”tropismenih puzzli” mogu se složiti razne riječi ili rečenice koje se čitaju na dva, odnosno tri različita pisma.

„Tropismena glagoljična slagalica“ je originalna i nešto slično ne postoji na tržištu. Na jednoj puzzli se nalazi jedno slovo, s dva pisma u  tri Dimenzije te s tim istim slovom čitljivim na brailleovom pismu. Slagalica  je zamišljena kao edukativni suvenir koji bi na jednostavan i zabavan način Hrvatima u zemlji i iseljeništvu te strancima koji posjećuju našu zemlju približila staro Hrvatsko pismo/hrvatsku kulturnu baštinu „Uglatu glagoljicu“.

Svoju primjenu može naći i u školama,  kako bi se Uglata glagoljica približila djeci na satovima povijesti ili hrvatskoga jezika. Pošto je na  slagalici odnosno puzzli utisnuto Brailleovo pismo može se koristiti pri radu sa slabovidnim osobama kojima je zanimljivo opipavanje trodimenzionalnog lika/slova i čitanje tog istog slova na Brailleovom pismu.

Svaki dio slagalice odnosno svaka puzzla je unikatno izmodelirana na kompjuteru te kasnije izrađena uz pomoć 3D printera. U proizvodnji su posebno obratili  pozornost na materijal koji se koristi pri izradi inovacije.

Filament/materijal od kojeg je izrađena slagalica je biorazgradivi PLA (zelena plastika) umjetni materijal. Izrađen je od kukuruznog škroba i drugih obnovljivih biljnih resursa te ne  zagađuje okoliš nego se pod utjecajem vanjskih faktora, sunca i kiše razgradi i vraća u prirodu kako bi se ciklus ponovio.

Autor


Ruža Studer
Više o autoru