6.2 C
Zagreb
2 C
Zürich
10.6 C
New York
15.2 C
Buenos Aires
18.5 C
Melbourne
Srijeda, 24 travnja 2024
spot_img

Valentinovo – Ruže su crvene, tajne su skrivene…

Je li na Valentinovo ili “Dan zaljubljenih” kojeg obilježavaju romantika, ljubav, darovi i poljupci sve ružičasto kako se to prikazuje? Otkrivamo druge, manje romantične strane ovog dana.

Cvijeće

Na Valentinovo, osim potražnje za srcolikim čokoladama raste i potražnja za cvijećem. Prema izvješću Victoria International Development Education Association dvije trećine kolumbijskih i ekvadorskih radnika u cvjetnjacima ima zdravstvenih problema poput glavobolje, mučnine, konjuktivitisa, osipa, alergije, slabog vida te neuroloških problema.

Izrabljivanje djece

U zapadnoj Africi, kakao je poljoprivredni proizvod koji se prvenstveno uzgaja radi izvoza. Kako je s godinama rasla čokoladna industrija tako je rasla i potražnja za jeftinim kakaom. Da bi tamošnji poljoprivrednici bili konkurentni na tržištu često pribjegavaju iskorištavanju djece za branje plodova kakaovca.

Preljub

USA Today piše da bi mnogi partneri ili partnerice nakon Dana zaljubljenih mogli utjehu i romantiku potražiti kod nekog drugog ukoliko na Valentinovo nisu ispunjena njihova očekivanja.

Spolno, pogansko nasilno porijeklo

Neki izvori navode da Valentinovo svoje korijene vuče iz drevnog poganskog običaja zvanog Lupercalia. Muškarci su se skidali do gola i bičevali mlade žene u nadi da će im to povećati plodnost.

Kršćansko nasilno porijeklo

Drugi pak tvrde da je Valentinovo počelo kao liturgijsko slavlje ranih kršćanskih svetaca, a ono je uključivalo i odavanje časti mučeništvu i ubijanju nekih od njih. Tek u kasnom srednjem vijeku počelo se povezivati s ljubavlju i romantikom.

Čokolada – previše slatkog

Čokolada je sama po sebi slatka. Čemu je još onda izrađivati u obliku srca i ispisivati po njoj pretjerano sladunjave ljubavne poruke?!

Prekid na pomolu

Navodno je postotak razočaranih žena koje ostavljaju svoje partnere jer nisu dobile ništa za Valentinovo čak 53 posto.

Rasipnost

Dok kupite poklon, platite večeru ili kupite namirnice za večeru koju ćete spraviti kod kuće i dodate li tome još prikladno donje rublje i depilaciju, zaboravite da ćete taj mjesec od svoje plaće podmiriti režije.

Otpad

U dva tjedna, prije i poslije Valentinova značajno se povećava količina otpada zbog povećane prodaje zlatnog nakita, papira za umatanje, pakiranja od slatkiša, a dodajmo tome i potrošnju goriva za transport cvijeća.

Forsiranje

Zašto se ne biste voljeli, mazili i pazili te pružali romantiku i sitne znakove pažnje cijele godine?

Jedite čokoladu umjereno, uživajte u cvijeću u njegovoj prirodnoj okolini i volite partnera ili partnericu umjesto da se forsirate i sve to prenapadno radite samo na Valentinovo.

Ljubav se očituje u djelima ljubavi, a ne isforsiranim poklonima i izjavama.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije