3.9 C
Zagreb
2.6 C
Zürich
9.1 C
New York
18.6 C
Buenos Aires
22.4 C
Melbourne
Subota, 20 travnja 2024
spot_img

Otok – najmlađi hrvatski grad zaustavio iseljavanje mladih

Najmlađi hrvatski grad Otok, na istoku Slavonije, čini se, pronašao je način kako zaustaviti iseljavanje mladih.

Otvaraju se pogoni u poslovnoj zoni u kojima pronalaze posao, a zapošljavaju se i zahvaljujući novcu iz gradskog proračuna koji je u posljednjih nekoliko godina peterostruko uvećan. Grad isplaćuje plaću, a poslodavac uplaćuje – doprinose.

Plaća je redovna, dobra je. Gdje da idem? Imamo u svom gradu posao, kazala je radnica u tvornici furnira u Otoku Ankica Trbljanić.

U tvornici koja furnirom opskrbljuje cijelu Europsku uniju radi više od 160 Slavonaca.

Izuzetno nam je drago i nastojat ćemo vratiti i druge naše mlade ljude koji su otišli trbuhom za kruhom, rekao je direktor tvornice furnira u Otoku Vladimir Bataković.

Poput Kristijana Bertića koji je otišao jer, kaže, nije imao izbora. – Čak sam išao u Vinkovce od radnje do radnje tražio posao da me zaposle zbog djeteta i onda sam bio prisiljen da odem u Njemačku, kaže Kristijan.

No na svoju se otočku adresu vratio, zaposlio u tvornici furnira i nije, kaže, požalio. – Sve je drukčije. I novi život i sve više imam vremena provesti s djecom, kaže Bertić.

Pakirnica začina je i Lea zadržala u Otoku. Grad mu iz svojeg proračuna isplaćuje plaću. – S tim da ja dajem još 1000 kuna tako da djelatnici imaju 5 tisuća kuna plaću da budu zadovoljni, da ostanu tu, rekao je vlasnik OPG-a iz Otoka Tihomir Sotinac.

Jer Slavonci više neće raditi za minimalce, poručio je i gradonačelnik Otoka. – Dakle onog trenutka kad Slavonca dobro platimo, tog trenutka ne moramo razmišljati po mojoj procjeni da će odseljavati, rekao je gradonačelnik Otoka Josip Šarić.

Žitna polja i rodna sela računaju na njih. Za Kristijana dvojbe nema – on ostaje na selu.

Izvor: hrt.hr

POVEZANI ČLANCI

Najnovije