U Bad Homburgu sve spremno za Večernjakovu domovnicu

U Bad Homburgu je sve spremno za 14. po redu dodjelu domovinskih nagrada Večernjeg lista najuspješnijim Hrvatima koji žive izvan granica svoje domovine, a koji svojim radom i rezultatima promiču i ime svoje domovine Hrvatske u svijetu.

Nagrade se tradicionalno dodjeljuju u kategoriji sporta, glazbe, glume i spektakla. Izvan tih kategorija, dodjeljuje se i nagrada za uspjeh/osobu godine, a koju su posljednjih godine ponijeli između ostalih znanstvenik dr. Ivan Đikić i izbornik Zlatko Dalić.

Na spektakularnu večer izbora sa gala večerom dolaze brojni gosti i uzvanici iz hrvatskog iseljeništva, predstavnici najznačajnijih hrvatskih udruga, zajednica i klubova koji su svojim radom i uspjehom zaslužili pozivnicu u Bad Homburg. Uz redovito najveći broj Hrvata iz Njemačke, Austrije, Švicarske, te posljednjih godina Francuske, Belgije i Nizozemske, ove godine dolazak su najavili i gosti iz dalekih zemalja poput Australije i Kanade te Švedske.

U glazbenom programu izbora glavna glazbena zvijezda večeri i poznata zagrebačka pjevačica Vanna. Po prvi put na pozornicu u Bad Homburgu će izići mladi i sve poznatiji hrvatski tenor iz Dubrovnika Stijepo Gleđ Markos, koju je svoju dosadašnju karijeru gradio najprije u Italiji a potom u Engleskoj gdje je nastupio kao pjevač za glavnu ulogu Marija Cavaradossija u operi “Tosca”. Ugledni gosti Hrvate iz Njemačke u glazbenom dijelu programa predstavljat će poznata sopranistica Kristina Šop iz Münchena. Priliku za nastup po prvi put na Domovnici će dobiti i mlada hrvatsko-njemačka glazbena nada Chiara Ament iz Merfeldena.

Kako je ove godine naglasak glazbenog programa na povezanosti Dubrovnika i Bad Homburga, goste Večernjakove domovnice zabavljat će glazbeni duo Domižana iz Dubrovnika (Ilko i Nasko). Po treći put u ulozi glavnog voditelja programa večeri naći će se poznati hrvatski televizijski voditelj i voditelj najvećih sportskih i drugih spektakla u Hrvatskoj Frano Ridjan. Osim u programu samog izbora, oko 500-tinjak gostiju će uživati i u jelima koje za sve goste izbora priprema Restaurant Haus Goldstein te u crnim vinima Dubrovačkih podruma i bijelim vinima Kutjeva d.d. Visoki pokrovitelj ovogodišnja Večernjakove domovnice je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, dok je tradicionalni pokrovitelj Zvonka Milasa, državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH. Osim njih, na Domovnicu dolazi i novi hrvatski veleposlanik iz Berlina Gordan Bakota te generalni konzuli u Njemačkoj: Vladimira Duvnjaka iz Münchena, Ivana Sablića iz Stuttgarta, dr. Ivana Bulića iz Düsseldorfa, Kristijana Tušeka iz Hamburga i zamjenika generalnog konzula u Frankfurtu Tihomira Kujundžića.

Hrvatski sabor i njemački Bundestag i ove godine imaju svoje zastupnika na Večernjakovu izboru najpopularnijih. Iz Sabora dolazi nezavisni zastupnik Željko Glasnović, a iz njemačkog Bundestaga Markus Koob (CDU) i Josip Juratović (SPD). Tu su i ostali brojni njemački gosti i uglednici. Po prvi put na Domovicu redstavnika Hrvata iz Vojvodine Tomislav Žigmanov. Zajedno s njima će biti i trojica župane koji dolaze sa juga i sjevera Hrvatske: Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije, Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije i Matija Posavec, župan Međimurske županije.

Kao i svih ovih godina na Domovnicu dolazi majka prijateljstva gradova Dubrovnika i Bad Homburga i poznata humanitarka Olga Stoos zajedno sa gradonačelnikom grada Bad Homburga Alexanderom Hetjesom i gradonačelnikom Dubrovnika Matom Frankovićem.

Među uzvanicima bit će i predstavnici Crkve u Hrvata iz iseljeništva i domovine, od kojih su dolazak potvrdili fra Željko Ćurković (Offenbach), fra Kristijan Montina (Wiesbaden) i fra Jurica Periša, župnik najveće iseljeničke župe Podhum na Buškom blatu. Tu su i predstavnici važnih hrvatskih institucija iz Domovine koje predvodi zamjenik voditelja Hrvatske matice isljenika g. Ivan Tepeš, direktori turističkih zajednica na čelu sa direktorom Dubrovačko-neretvanske TZ Vladimirom Bakićem, predstavnici Croatia Airlinesa predvođeni direktorom Komercijalnih poslova Slavenom Žabom.

Iz najjužnije hrvatske općine Konavle, čija se vina tradicionalno piju na Domovnici dolazi zamjenik načelnika Ivo Radonić te hrvatski ratni vetereani, pripadnici Druge gardijske brigade HV Gromovi i hrvatski branitelj iz grada heroja Vukovara Peđa Mišić.

Stipe Puđa