Večernjakova domovnica 2020.

Kongresscenter „Kurtheater“ u Bad Homburgu je u subotu, 29. veljače 2020. ugostio Hrvate iz cijeloga svijeta i iz domovine koji su se okupili u ovom mjestašcu nedaleko od Frankfurta kako bi svjedočili svečanoj dodjeli nagrada  „Večernjakova domovnica“.

Bila je to već 14. po redu dodjela prestižnih nagrada kojima se nagrađuju hrvatski iseljenici ili udruge koje okupljaju Hrvate izvan domovine, a ističu se svojim radom, humanitarnim i kulturnim djelovanjem.

Čitatelji Večernjeg lista su glasali za svoje favorite koji su bili nominirani u različitim kategorijama kao što su: sportaši, amaterski sportski klubovi, pjevači, glumci, događaji, udruge, spektakli…

Organizatori su pripremili bogat kulturni program na kojem se našlo po nešto za svačiji ukus, a zvijezda večeri je svakako bila diva hrvatske estrade Vanna  koja je svojim nastupom uveličala ovaj događaj.

Vrijednosti manifestacije „Večernjakova domovnica“ svjedoči i posjeta brojnih uglednih gostiju, pa su ove godine najuspješnije Hrvate u inozemstvu svojom prisutnošću počastili ministar vanjskih i europskih poslova dr. Gordana Grlića Radman, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, hrvatski župani Nikola Dobroslavić, Ivan Anušić i Matija Posavec, njemački zastupnici u Bundestagu Markus Koob i Josip Juratović, hrvatski saborski zastupnik Željko Glasnović, hrvatski veleposlanik u Berlinu Gordan Bakota, generalni konzuli iz Njemačke, predstavnik Hrvata iz Vojvodine Tomislav Žigmanov, znanstvenik dr. Ivan Đikić, uvijek na „Domovnici“  rado viđen gost- gradonačelnik grada Bad Homburga Alexander Hetjes te brojni predstavnici važnih hrvatskih institucija, uglednih organizacija i turističkih zajednica.

Matija Posavec, Ivan Đikić, Dražen Klarić

Za dobru atmosferu domaćin se pobrinuo da se uzvanicima poslužuju delicije mediteranske i kontinentalne hrvatske kuhinje koja je pripremilo osoblje  restorana „Haus Goldstein“, te vrhunska vina vinarije Dubrovački podrumi i vinarije Kutjevo, a dobrodošlicu je osjetio svaki uzvanik dočekavši ga na stolu čokolada posebno izrađena za ovu prigodu u socijalnom poduzeću Hedona d.o.o. iz Križevaca u čijoj proizvodnji rade osobe sa invaliditetom .

Programom su koordinirali dobro raspoloženi Frano Ridjan i Dora Puđa.

Dora Puđa, Franjo Ridjan

Donosimo Vam imena nagrađenih u svim kategorijama:

Susret čuvara hrvatske etno baštine, Filderstadt – Događaj godine – jedinstvena nagrada

Hrvatska nastava u Baden-Württembergu, Stuttgart – Najuspješnija hrvatska udruga – čitatelji

Hrvatska kulturna udruga Bremen, Bremen –  Najuspješnija hrvatska udruga –  žiri

FC Croatia München – Amaterska sportska momčad/pojedinac – čitatelji

 Manuel Bodrožić, boksač, Wiesbaden – Amaterska sportska momčad/pojedinac – žiri

Jasmin Gerat, glumica i voditeljica, Berlin – Glumac/Glumica/Redatelj – čitatelji

Danijel Hadrović, redatelj, Frankfurt  – Glumac/Glumica/Redatelj – žiri

Stella Šolaja, pjevačica, Rees – Pjevač/Pjevačica/Glazbenik/Glazbenica – čitatelji

Hrvoje Jugović, pijanist, Beč – Pjevač/Pjevačica/Glazbenik/Glazbenica – žiri

Domagoj Duvnjak, rukometaš, THW Kiel – Sportaš/Sportašica – čitatelji

Ivan Perišić, nogometaš, FC Bayern, München – Sportaš/Sportašica – žiri

Ivan Rakitić, dokapetan Hrvatske nogometne reprezentacije – Osoba godine/Pothvat godine

Foto: Željko Cindrić

Autor


Ivana Pavletić (Lička)
Više o autoru