Jesu li Hrvati Prijedora i cijele Republike Srpske prepušteni sami sebi?

U Banjoj Luci se na inicijativu konzula Republike Hrvatske Zorana Piličića, u organizaciji dopredsjednika Republike Srpske Josipa Jerkovića održao sastanak predsjednikom udruge Altruist, Mirkom Pandžom.

Prema riječima Mirka Pandže, aktualna situacija ne ulijeva nadu u rješavanje gorućih problema hrvatskoga naroda koji živi na području Republike Srpske.

Naime, mediji su izjavili kako je 10. ožujka u Uredu dopredsjednika RS Josipa Jerkovića održan sastanak na kojem se raspravljalo  o mogućnosti pružanja potpore u provođenju projekata koji se odnose na unaprjeđenje kvalitete života Hrvata na području Prijedora, ali i općenito na području  RS kao i projekata održivog povratka i stambenog zbrinjavanja. Iako su se sugovornici, među kojima su, pored nabrojanih, bili i predsjednik Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS Ivo Mijić te pomoćnik Republičkog sekretara za raseljene osobe i migracije RS Dragan Juričević, usuglasili da ovaj prostor u budućem periodu treba puno više pomagati kroz projekte obnove, održivog povratka, pomoć u radu udruge i to kroz instituciju u Vladi RS, predsjednik Altruista je skeptičan.

Sastanak je organiziran sa željom da dođemo do zaključka da će Hrvati ovog područja i dalje biti prepušteni sami sebi ili će se po tom pitanju nešto početi raditi, kaže Pandža i ističe da je stekao dojam kako predstavnici Hrvata u institucijama Republike Srpske misle da institucije u tom entitetu ne rade posao ravnopravno te da se po pitanju prava Hrvata ne radi onoliko koliko je potrebno: Moj je dojam kako su oni tu nemoćni, kaže Pandža i ističe kako su Hrvati Prijedora dobili nesebičnu potporu konzula Piličića te se nada da će on pomoći kako bi se krenulo s “mrtve točke”.

Prema riječima gospodina Pandže sastanak je iskorišten i za iznošenje jasnije potpore Hrvatima Ivanjske oko projekta izgradnje autoceste Banja Luka – Prijedor: Narod je na javnoj raspravi kazao svoje. Sada je važno učiniti sve da se njihovi zahtjevi uvaže, a ti su zahtjevi utemeljeni na pravu, pravdi i istini, kaže naš sugovornik.

Ističe i nastup neovisnog zastupnika Ivice Mišića u Saboru RH u kojem je govorio o ovom problemu, ali i problemu ceste u Garevcu. Također je iskoristio prigodu da javno kaže kako je Mišić pozvao premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića da dođu u Prijedor i na licu mjesta vide probleme s kojim se susreću Hrvati na ovom području. Narod Prijedora ih željno očekuje, a to bi, prema njemu, bio jasan “ vjetar u leđa” hrvatskim predstavnicima u organima vlasti Republike Srpske.

Autor: Anto PRANJKIĆ