Za sve koji se vraćaju iz inozemstva u BiH obvezna izolacija 14 dana

Svi građani BiH koji dolaze iz inozemstva od ponedjeljka, 16. ožujka, od 18 sati morat će u izolaciju od 14 dana, odlučeno je na sastanku u Doboju.
Na prijedlog dvaju ministarstva zdravlja, Vlade RS i FBiH, na održanom sastanku na kojem su nazočili ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević te entitetski premijeri Fadil Novalić i Radovan Višković donesena je odluka da svi građani BiH koji dolaze iz inozemstva idu u izolaciju od 14 dana. Odluka stupa na snagu 16. ožujka u 18 sati.
BiH će reducirati broj graničnih prijelaza na kojima će se odvijati promet robe i građana, jednostavno da bi se pojačala kontrola i obezbijedilo prisustvo sanitarnih inspektora na graničnim prijelazima 24 sata, jer danas nemamo prisustvo sanitarnih inspektora na graničnim prijelazima.
Neophodna je potpuna koordinacija svih institucija na nivou BiH i zbog toga su nadležni usaglasili da se uspostavljaju dva štaba koja će svakodnevno razmatrati situaciju i predlagati nadležnim institucijama donošenje odgovarajućih mjera. Neke mjere moraju donijeti vlade entiteta, neke treba donijeti Savjet ministara, a neke od tih mjera trebaju donijeti vlade kantona – kazao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

U BiH je ukupno potvrđeno 18 slučajeva zaraženih koronavirusom, od kojih u entitetu RS 15.

Pročitajte više na:  Vijesti.ba