8.2 C
Zagreb
2.3 C
Zürich
7.5 C
New York
18.5 C
Buenos Aires
15.8 C
Melbourne
Utorak, 23 travnja 2024
spot_img

Izvanredno stanje u Švicarskoj!

Švicarsko Savezno vijeće na današnjoj konferenciji za medije objavilo je izvanredno stanje za cijelu zemlju.

Federalni ured za javno zdravstvo (BAG) izvijestio je u nedjelju, 15. ožujka o 2200 pozitivnih slučajeva korona virusa u Švicarskoj, 1680 testova je pozitivno. Do sada je od posljedica korona virusa u Švicarskoj umrlo 14 ljudi.

Izvanredno stanje stupa na snagu večeras (16. 03.) u 00:00 sati. Sve tržnice, restorani, barovi, kao i sadržaji za zabavu, poput muzeja, knjižnica, kina, koncertnih i kazališnih kuća, sportskih centara, bazena i skijaških područja bit će zatvoreni do 19. travnja 2020Javni i privatni događaji također su zabranjeni. Zatvaraju se i sva mjesta u kojima se udaljenost ne može održavati, poput frizerskih salona ili kozmetičkih studija.

Trgovine i supermarketi, kantine poduzeća, usluge isporuke obroka (brza hrana) i ljekarne ostat će otvorene. Isto tako otvorene ostaju benzinske stanice, kiosci, željezničke stanice, banke, pošte, hoteli, javna uprava i socijalne ustanove. Radionice o prijevoznim sredstvima također mogu ostati otvorene. Sve ove institucije moraju se držati preporuka Federalnog ureda za javno zdravstvo u pogledu udaljenosti i higijene. Bolnice, klinike i liječničke ordinacije ostaju otvorene, ali bez medicinskih intervencija i terapija koje nisu hitne.

Od ponoći se također kontroliraju granice s Njemačkom, Austrijom i Francuskom i uvode zabrane ulaska s iznimkama. Samo švicarski državljani, osobe s dozvolom boravka u Švicarskoj i ljudi koji moraju profesionalno putovati u Švicarsku mogu ući u Švicarsku iz četiri velike susjedne države. Kneževina Lichtenstein ne podliježe zabrani. Tranzitni i teretni promet je dozvoljen.

Savezno vijeće poziva sve švicarske državljane koji se nalaze na putu da se što prije vrate u zemlju.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije