8.8 C
Zagreb
3.5 C
Zürich
7.2 C
New York
17.3 C
Buenos Aires
19.7 C
Melbourne
Petak, 19 travnja 2024
spot_img

Otkazano Europsko prvenstvo u nogometu!

Europsko prvenstvo u nogometu održat će se od od 11. lipnja do 11. srpnja 2021. godine.

Nacionalna prvenstva i Liga prvaka trebala bi, po zahtjevu UEFA-e, biti završena do 30. lipnja ove godine. Finale Lige prvaka trebalo bi se igrati u subotu 27. lipnja, a tri dana prije (u srijedu) finale Europske lige.

Euro je odgođen i održat će se 2021. godine. Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin i glavni tajnik Theodore Theodoridis održali su video konferencije s predstavnicima ECA-e, europske klupske asocijacije, nacionalnih liga, FIFProa, sindikata igrača te 55 nacionalnih nogometnih saveza.

Dogovoreno je da se Europsko prvenstvo odgodi i odigra za godinu dana, točnije od 11. lipnja do 11. srpnja 2021. godine, a da se nacionalna prvenstva, Liga prvaka i Europska liga završe odigravanjem kompletnog programa. Bude li to ikako moguće do 30. lipnja jer danas nitko ne zna kad će se nogometna sezona nastaviti.

Kako prebacivanje Eura za 2021. godinu znači i nužno pomicanje termina brojnih natjecanja, UEFA će oformiti radno tijelo koje će napraviti nacrt novog kalendara, ali i drugo koje će se baviti financijama. S tim zaključkom Čeferin i Theodoridis izašli su pred Izvršni odbor, i samo se čeka službena objava na web stranici UEFA-e.

Sljedećeg ljeta u lipnju na programu je bio Final-four Lige nacija od 2. do 6. lipnja, kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru, Europsko prvenstvo U-21 od 9. do 26. lipnja u Mađarskoj i Sloveniji, Europsko prvenstvo nogometašica od 7. srpnja do 1. kolovoza u osam gradova s finalom na Wembleyju, kao i FIFA-ino Svjetsko klupsko prvenstvo od 17. lipnja do 4. srpnja u Kini. Za sve te događaje potrebno je naći druge termine.

Kako je FIFA nadležna za izgradu međunarodmog kalendara, ona se na kraju s time mora složiti. Zato ćemo vidjeti hoće li UEFA osim službene objave da je Euro odgođen ujedno i službeno potvrditi da će to biti od 11. lipnja do 11. srpnja sljedeće godine ili će zasad to samo definirati u formi prijedloga. No, u konačnici to je svejedno jer tako će biti. Prevagnuo je interes velikih klubova protiv kojih ne može ni FIFA.

Kao opcija u UEFA-e se ozbiljno proteklih dana spominjalo i da se Euro ipak igra 2020. godine, ali u studenom i prosincu, međutim odabran je termin 2021. godine.

sportske.jutarnji.hr

POVEZANI ČLANCI

Najnovije