12.5 C
Zagreb
8.4 C
Zürich
16.2 C
New York
8.7 C
Buenos Aires
24.9 C
Melbourne
Subota, 18 svibnja 2024
spot_img

U Aržanu obilježena 29. obljetnica stradavanja Josipa Jovića

U Aržanu je jučer obilježena 29. obljetnica stradavanja prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića koji je 31. ožujka 1991. godine poginuo na Plitvičkim jezerima.

U spomen na žrtvu Josipa Jovića i Krvavog uskrsa, u ime Ministarstva unutarnjih poslova i PU splitsko-dalmatinske Marko Srdarević, zamjenik načelnika, danas je posjetio Aržano i upalio svijeću na grobu Josipa Jovića. Nazočili su i članovi obitelji Tomislav i Josip Jović, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić i načelnik općine Cista Provo Božo Ćubić.

Aržano

Podsjetimo, na Uskrs, koji je 1991. godine bio 31. ožujka, pripadnici Jedinice za posebne namjene MUP-a Rakitje i Antiterorističke jedinice Lučko sukobili su se u zoru sa srpskim pobunjenicima, pripadnicima milicije tzv. SAO Krajine koja je na području Nacionalnog parka Plitvice organizirala policijsku postaju, a dan ranije zaposjela upravnu zgradu nacionalnog parka. Hrvatska je policija na Uskrs krenula u akciju deblokade i u svega nekoliko sati borbe protjerala pobunjenike, u sukobu je poginuo 22-godišnji Josip Jović s Aržana, a ranjeno je devet hrvatskih policajaca.

U ovim posebnim  vremenima i specifičnim uvjetima, nije bilo  mogućnosti obilježiti 29. obljetnicu stradavanja Josipa Jovića uz misu i svečanu akademiju, pa su se prve žrtve Domovinskog rata na ovaj način prisjetili članovi njegove obitelji, suborci, sumještani i pripadnici MUP-a.

Neka mu je laka hrvatska zemlja za koju je život dao.

MD / ferata.hr Video: facebook Udruga branitelja općine Josipdol

POVEZANI ČLANCI

Najnovije