13.2 C
Zagreb
6.2 C
Zürich
7.5 C
New York
16.5 C
Buenos Aires
18.7 C
Melbourne
Petak, 19 travnja 2024
spot_img

Vrijeme izolacije u Gackoj dolini – Otočki dekameron

Pandemija koja je okovala svijet ima i pozitivnih strana. Kod nekih je potaknula stvaralaštvo. Donosimo jedan zanimljiv projekt u kojem se poziv za sudjelovanje upućuje i Hrvatima izvan domovine.

Zavladala je izolacija zbog COVID-19 virusa i kod nas u Gackoj dolini. Ali život nije stao, naprotiv pokrenule su se mnoge pozitivne stvari. Ljudi su se okrenuli prirodi i to je naša prednost sada u izolaciji jer uvijek možeš otići na neko prelijepo mjesto uz Gacku ili negdje u šumu i uživati u prirodnim ljepotama a da te virus ne uhvati.

Dolaskom virusa i karantene stvoreni su idealni uvjeti za stvaralaštvo i to je ovaj put veoma vješto i brzo prepoznala Manja Kostelac-Gomerčić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti i pozvala bivše dekameronce da prihvate nov izazov. Prije pet godina je deset dekameronaca upravo na njezinu inicijativu napisalo 100 različitih priča na deset različitih tema i tiskane su dvije knjige Otočkog dekamerona.

Ova situacija sada je upravo onakva kakva je bila i u Boccaciovu Decameronu. Pandemija koja je okovala svijet ali ne literarno stvaralaštvo kod nas u Gackoj dolini. Manja je uz dekameronce poziv za sudjelovanje uputila i drugim autorima, znanim i neznanima, a pogotovo mladima. Lavina priča se pokrenula i do danas je pristiglo i objavljeno na fb stranicama preko 150 priča. S ponosom mogu naglasiti da se pozivu odazvala i Ličanka koja živi i radi u Berlinu, Ruža Kanitz i poslala svoje priče. Pristigle priče su različite, kratke , duže, vesele, ljubavne, tužne – upravo kakav je i život u izolaciji.

Neke su pisane  lokalnim dijalektom kako se i priča kod nas gackom čakavštinom. Krajnji cilj i želja je da se sve te priče tiskaju jednog dana kada dođu neka bolja vremena. Ova akcija i inicijativa u svakom slučaju zaslužuje i medijsku pažnju i pozornost jer posljedica korone je pisana riječ što je neizbrisivi trag u kulturi jednog naroda.

Ukoliko i među vama izvan granica naše domovine ima onih koji su nešto napisali u izolaciji a vjerujem da ima jer ovo je zasigurno mnogima bio prvi Uskrs da niste mogli doći u Domovinu  i podijeliti radost Uskrsa s svojima najmilijima, pošaljite nam svoju priču, rado ćemo to objaviti.

Objavljene priče mogu se pročitati na ovoj poveznici.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije