Hrvatska – Stožer ipak odustao od PCR testa za osobe koje putuju u Hrvatsku

Mjera prema kojoj bi netko iz inozemstva mogao ući u Hrvatsku na 72 sata uz potvrdu da u tom trenutku nema koronavirus, stavljena je na čekanje.

Iako je danas trebala stupiti na snagu, i trajati do 18. svibnja, odgođena je nova mjera da svatko tko ulazi u Hrvatsku na manje od 72 sata ne mora u karantenu od 14 dana, ali mora sa sobom donijeti “frišku” potvrdu da nema korona virus, ne stariju od 24 sata.

Previše je tehničkih izazova

Time je onima koji nakratko uaze u Hrvatsku trebalo biti omogućeno da ne moraju u obaveznu dvotjednu karantenu nego su u zemlji iz koje dolaze trebali napraviti PCR dijagnostički test. To je trebalo biti osiguranje da je osoba, barem kroz iduća dva dana, negativna na koronavirus, makar je i oko toga puno dvojbi. Kako je danas rečeno na novinarskoj konferenciji Stožera civilne zaštite, mjera još neće stupiti na snagu  jer je “pitanje prelaska granice kompleksno”.  – Kao što govorimo od prvog dana, svakodnevno pratimo situaciju i sigurno je da nećemo propustiti donijeti prave odluke u pravom trenutku, kako za zdravlje tako i za gospodarstvo – rekao je ministar MUP-a Davor Božinović.

Od mjere ’72 sata’ se, piše 24sata, odustalo iz nekoliko razloga. Na testiranje u matičnoj državi je potrebno čekati i po nekoliko dana, odnosno prethodno se naručiti, a sam test košta  oko 150 do 200 eura. Onima koji bi u Hrvatsku dolazili na manje od 72 sata to sigurno nije mali trošak. Osim toga, po ulasku u Hrvatsku bi osoba s potvrdom da je trenutačno zdrava svejedno morala biti isključivo u kući, kao što bi bila i u redovnoj samoizolaciji od 14 dana.

Izvor:24sata  Foto: Getty Images