Veliki inozemni uspjeh filma o operaciji Oluja

Na 53. filmskom festivalu WorldFest-Houston srebrnu Remi nagradu dobio je hrvatski dokumentarni film “Operation Storm”.

Dokumentarni film “Operation Storm” po scenariju dr. Dorothy Mcclellan i dr. Miroslava Međimorca, u režiji hrvatskog redatelja Nikole Kneza, koji već godinama stvara dokumetarne filmove u SAD-u i redovno osvaja nagrade za svoje filmove na Svjetskom festivalu dokumentarnog i animiranog filma u Houstonu (među ostalima i za dokumetarni film Sunčica po knjizi Marije Slišković i scenariju Miroslava Međimorca te Bleiburg, Titova dozvola za genocid) osvojio je na 53. WorldFest-Houston srebrnu Remi nagradu u konkurenciji od više od 4500 filmova u svim kategorijama.

Dokumentarni film Operation Storm na engleskom jeziku prikazan je već u niz mjesta u SAD-u i Kanadi (New York i Vancouver). Redatelj Nikola Knez kaže o tom iskustvu: Film sam prikazao u Američkom Kongresu pa je to prvi hrvatski film, hrvatskog autora koji je dobio tu čast u Americi. Dobilo ga je oko 150 kongresmena na ruke i službeno je zaprimljen u Pentagonu te u State Departmentu. Prikazan je na US Lexington nosaču aviona iz WWII rata. Bilo je preko 500 američkih veterana koji su svi ustali nakon filma i pljeskali deset minuta, te velika većina došla i čestitala, stiskala ruku. Osobno sam ga pokazao na 11. campusa diljem Amerike koji pripadaju Texas A&M University. Sjajan interes studenata čijim sam poznavanjem Oluje bio ugodno iznenađen. Film je poslan na preko 200 fakulteta i to profesorima koji izučavaju povijest kao i military doktrine. Ući će uskoro i u US vojni muzej te čekam notifikaciju American Library.

OPERATION STORM – “It led to the liberation of one third of Croatian territory seized by the enemy, and it made possible the Dayton Agreement that brought peace to the region.”

OPERACIJA OLUJA – “Omogućila je oslobađanje jedne trećine okupiranoga hrvatskoga područja i osigurala neophodan preduvijet za primjenu Daytonskog sporazuma koji je donio mir u čitavoj regiji.” hfi

Pripremljena je i inačica filma na hrvatskom jeziku, no njen se završetak oduljio zbog nedostatka novčanih sredstava. Možda će ova nagrada pomoći da se ona prikupe.

hkv