14.6 C
Zagreb
5.1 C
Zürich
12.3 C
New York
23.2 C
Buenos Aires
29.4 C
Melbourne
Petak, 19 travnja 2024
spot_img

Iseljeničke posebnosti “gastarbajterske ere”

Poziv svim stručnjacima društvenih znanosti – povjesničarima, sociolozima, politolozima, ekonomistima, filozofima, antropolozima i drugih srodnih područja te znanstvenicima iz Hrvatske i iseljeništva uputio je organizacijski odbor međunarodnog skupa “Gastarbajterska iseljenička poema – od stvarnosti do romantizma” koji će se održati 19. i 20. listopada ove godine.

Na skupu će se pokušati rasvijetliti iseljeničke posebnosti raseljavanja tijekom prošloga te u dva desetljeća novoga stoljeća koje, u znanstvenom smislu, smatraju organizatori, nisu dovoljno istražena niti analizirana.

– Nikad nije održan niti jedan znanstveni skup o iseljeničkim posebnostima tzv. “gastarbajterske ere”, šezdesetih godina prošlog stoljeća, niti su stručno-znanstveno rasvijetljene uzročno-posljedične uvjetovanosti siline iseljavanja iz tog vremena na hrvatski gospodarski, prostorni, društveni, demografski i ukupni razvoj. Tragovi su neospornog egzodusa vidljivi u cijelom razdoblju koje je slijedilo, a njegovim se obilježavanjem i političko-statističkom kategorizacijom pod privremeno iseljavanje, uz podvođenje pod ekonomsku emigraciju, prikrivalo stvarne razloge otvaranja granica tadašnje zajedničke države, a naročito se nastojalo prikriti njegovu političku uvjetovanost. Prošla su vremena prešućivanih demografskih tema pa su nam iskustva, zakonitosti, uvjetovanosti i spoznaje iz hrvatske gastarbajterske priče naročito bitna u razumijevanja recentnog egzodusa iz Hrvatske – objašnjavaju.

Kao doprinos sveobuhvatnom razumijevanju tematike, predviđeni su sljedeći paneli:

1.) Političke i ekonomske uvjetovanosti iseljavanja

2.) Demografski potencijali i gubici

3.) Društvena i politička marginalizacija gastarbajtera

4.) Politička emigracija (Hrvatski tisak u egzilu …)

5.) Gastarbajterski romantizam (san o povratku)

6.) Hrvatska umjetnost u egzilu (Hrvatski pisci, pjesnici, književnici u egzilu …)

7.) Identitetsko bogatstvo hrvatske dijaspore ( i uloga Hrvatskih katoličkih misija i hrvatskih udruga)

8.) Uloga gastarbajtera u obrani i oslobađanju Hrvatske

U okviru konferencije bit će organizirana i prigodna izložba “Gastarbajteri”.

Izvor: glashrvatske.hrt

POVEZANI ČLANCI

Najnovije