Raspuštanje Sabora 18. svibnja, izbori krajem lipnja ili početkom srpnja

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je jučer da će se Hrvatski sabor raspustiti u ponedjeljak, 18. svibnja o čemu je obavijestio predsjednika Republike Zorana Milanovića koji ima mogućnost raspisivanja izbora za 21. ili 28 lipnja te 5. ili 12 srpnja.

“Nakon današnje sjednice Vlade i sjednice parlamentarne većine mogu priopćiti hrvatskoj javnosti kako su sve sastavnice parlamentarne većine odlučile da predložimo Hrvatskom saboru raspuštanje u ponedjeljak, 18. svibnja”, rekao je novinarima premijer Plenković nakon koalicijskog sastanka.

Kao razlog premijer je naveo činjenicu da je ova Vlada u protekle tri godine i sedam mjeseci mandata ostvarila sve ključne ambicije koje si je postavila u izbornom programu 2016. kada je dobila većinsko povjerenje hrvatskih birača. “Smatramo da smo sada, nakon što smo pokazali proteklih mjeseci kako se nositi u krizi javnozdravstvenog karaktera bez presedana, a to je pandemija koronavirusa, u našem djelovanju za očuvanje radnih mjesta i gospodarstva mjerama koje smo poduzeli, u ovom trenutku s obzirom na sve ekonomske izazove koji su pred Hrvatskom u budućnosti, novi mandat budućeg Sabora i Vlade treba biti usmjeren na gospodarski oporavak zemlje. Mi želimo, a osobito kao glavna stranka u koaliciji nakon unutarstranačkih izbora ići po novo povjerenje hrvatskih birača”, naglasio je Plenković.

Novi mandat budućeg Sabora i Vlade treba biti usmjeren na gospodarski oporavak zemlje

“To je naš cilj i smatramo da je trenutak primjeren, da je epidemiološka slika takva i da ćemo uz odgovorno ponašanje svih sugrađana biti u prigodi organizirati izbore u ustavnom roku, koji će onda predsjedniku Republike ostaviti mogućnost da to bude ili 21.6., 28.6., 5.7. ili 12.7., kazao je Plenković.

Premijer je izvijestio da je nakon sastanaka razgovarao s predsjednikom Republike, obavijestio ga te je sada na njemu da donose odluku sukladno zakonu.

Kazao je kako Vlada nakon raspuštanja Sabora neće biti tehnička, već u formi kada je Sabor raspušten i shodno tome može donositi odluke koje se tiču zdravstvene sigurnosti građana u vrijeme pandemije koronavirusa.

“Vrlo je jasno što sve ta Vlada može raditi, tu nema nikakvoga problema”, dodao je.

Plenković je izrazio uvjerenje da će nakon izbora zajedno s partnerima oformiti parlamentarnu većinu i imati političku stabilnost, koja je preduvjet za sve što su do sada kao Vlada ostvarili.

“Preostaje nam praktički još šest tjedana predsjedanja EU-om, to je u okvirima da i taj posao do kraja obavimo maksimalno odgovorno i da nakon toga idemo po novo povjerenje građana i birača”, naglasio je.

Zakon o obnovi Zagreba ide u javnu raspravu

O zakonu o obnovi grada Zagreba rekao je kako tu nema nikakvih problema, pa je tijekom sastanka koalicije u Vladi bio održan i sastanak predstavnika Grada Zagreba i Ministarstava graditeljstva, državne imovine i kulture.

“Usuglašen je tekst zakona kao prijedlog za javnu raspravu, očekujem i mislim da taj zakon Zagreb i građani zavrjeđuju. Svi koji imaju ideje i sugestije i prijedloge rade na tome da se zakon poboljša. Odluke koje smo donijeli u međuvremenu su jako dobre”, poručio je.

Tu je država, dodao je, stala sa sredstvima iz proračuna kroz rebalans koji će se usvojiti u ponedjeljak “da se to riješi”. “Mislim da smo s te strane riješili ono što je akutno, a onda ćemo uzeti vrijeme i kada se formira nova vlast i nova većina usvajati zakon”, zaključio je premijer.

Izvor: Hina / Vlada