Gdje se na parlamentarnim izborima broji vaš glas?

Parlamentarni izbori na kojima će građani Republike Hrvatske birati saborske zastupnike održat će se 5. srpnja 2020. godine. S tim da će se u diplomatsko-konzularnim predstavništvima izbori održati dva dana, 4. i 5. srpnja. Gdje se broji glas građana Republike Hrvatske koji na dan izbora borave izvan granica RH? Vezano uz upite sunarodnjaka koji nam se javljaju, ovim putem objavljuju se odgovori.

Izborne jedinice

Područja izbornih jedinica uređena su posebnim zakonom. U deset izbornih jedinica bira se po 14. zastupnika. Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj biraju 3. zastupnika u posebnoj (XI.) izbornoj jedinici, a birači pripadnici nacionalnih manjina biraju ukupno 8. zastupnika u posebnoj (XII.) izbornoj jedinici.

U I.-XI. izbornoj jedinici zastupnici se biraju po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijskom glasovanju. Birači mogu glasati samo za jednu listu kandidata. Birač na glasačkom listiću može označiti jednog kandidata koji ima prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju je glasovao (preferirani glas).

Adresa prebivališta odlučuje

Dakle, ako ste iz Hrvatske prijavili privremen odlazak, vaš se glas broji u izbornoj jedinici mjesta prebivališta u domovini. Ako ste se iz domovine odjavili trajno, onda se vaš glas broji u XI. izbornoj jedinici.

Na stranicama DIP-a možete provjeriti svoj upis u popis birača: OTVORI  Tu upišite vaš OIB ili MBG, vaše prezime i prepišite ponuđeni tekst. Kada ste to učinili, na zaslonu će se s lijeve strane pojaviti vaši osobni podaci, a na desnoj stani će pisati izborna jedinica u kojoj glasate, biračko mjesto i njegova adresa.

Vaša pitanja šaljite nam molimo vas elektroničkom poštom: info@-moja-domovina.net

Autor


Ruža Studer
Više o autoru