Ulazak u Republiku Hrvatsku za strane državljane

Donosimo najnovije informacije koje smo preuzeli sa službenih stranica

Svi strani državljani prije ulaska moraju ispuniti obrazac dostupan na entercroatia.mup.hr, neovisno o tome dolaze li iz zemalja s kojima je dogovoreno slobodno kretanje, ili iz drugih zemalja EU.

Ako strani državljanin ima namjeru prijeći državnu granicu mora zadovoljiti jedan od sljedećih uvjeta:
  • posjeduje dokumentaciju kojom dokazuje vlasništvo nekretnine koja se nalazi u Republici Hrvatskoj ili plovila (moguće i nositelj leasinga), ili dolazi na sprovod u Republiku Hrvatsku (posjeduje odgovarajuću dokumentaciju kojom to dokazuje). Po zadovoljenju uvjeta, tim stranim državljanima omogućuje se prijelaz državne granice, evidentira ih se te upisuje mjesto/adresu na kojoj će boraviti odnosno na kojoj se nekretnina/plovilo nalazi, kontakt broj telefona i vrijeme boravka – kada planiraju izlazak iz Republike Hrvatske
  • Posjeduju dokumentaciju kojom dokazuju poziv gospodarskog subjekta u Republiku Hrvatsku, interes gospodarskog subjekta za njihov dolazak u Republiku Hrvatsku, ili poziv na poslovni sastanak. Za te putnike potrebno je upisati mjesto/adresu na kojoj će boraviti te kontakt broj telefona i vrijeme boravka – kada planiraju izlazak iz Republike Hrvatske
  • Svi ostali strani državljani koje imaju neki poslovni razlog, kojeg se u ovome času ne može predvidjeti, a nemaju odgovarajuću dokumentaciju, potrebno je uputiti da svoju namjeru prelaska državne granice (ulaska u Republiku Hrvatsku) najave na uzg.covid@mup.hr te će im se u najkraćem roku odgovoriti na taj zahtjev. Osim navedenog, dostupan je internetski obrazac umjesto e-pošte, te odgovore na dodatna pitanja su dosupna putem ove poveznice.
Državljanin sam države članice EU/EGP i imam rezerviran turistički smještaj u Republici Hrvatskoj, koju dokumentaciju moram posjedovati za ulazak u RH?

Potrebno je predočiti potvrdu rezervacije smještaja u smještajnom objektu.

Potvrda rezervacije smještaja u smještajnom objektu uključuje:

  • potvrdu rezervacije smještaja svih pružatelja usluge smještaja/sve vrste smještaja
  • ugovor o zakupu u kampu
  • ugovor o stalnom vezu u luci nautičkog turizma
  • potvrda o rezervaciji za vez u luci nautičkog turizma
  • vaučer putničke agencije i dr.

Hrvatska ima relativno nizak ukupan broj slučajeva Covid-19 i gotovo da nema novih slučajeva u posljednjih nekoliko dana i ograničenja se i dalje smanjuju unutar zemlje. Daljnje popuštanje postojećih mjera očekuje se tijekom nadolazećih tjedana budući da je Uprava za civilnu zaštitu započela s ponovnim uvođenjem usluga i ponovnim otvaranjem prethodno zatvorenih poduzeća, prema tjednom rasporedu.

koronavirus.hr

Autor


Ruža Studer
Više o autoru