Pobjeda demokracije – Hrvati će u Kanadi ipak moći glasati!

Zahvaljujući angažmanu i upornosti Hrvata iz Kanade, kanadska Vlada izdat će dozvolu da građani Republike Hrvatske mogu izaći na izbore.

Nakon daljnjih razmatranja i razgovora, saznali smo da će kanadska Vlada ipak izdati dozvolu Hrvatskoj da osnuje svoja biračka mjesta u Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kanadi – Embassy of Croatia in Canada i Croatian Consulate General – Generalni konzulat RH u Mississaugi za hrvatske parlamentarne izbore koji će se održati 5. srpnja 2020. godine.

U ime hrvatskih državljana koji žive u Kanadi predsjednik Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH Ivan Grbešić zahvalio je kanadskom ministru vanjskih poslova François-Philippeu Champagneu i Global Affairs Canada, članovima kanadskog parlamenta koji su podržali izmjenu odluke (posebno zastupniku Bobu Bratini koji je odigrao vodeću ulogu) kao i hrvatskom veleposlaniku u Ottawi, Vici Skračiću, za njihove uloge u osiguravanju da Hrvati mogu iskoristiti svoje demokratsko (i ustavno) pravo glasa, uz propisane mjere socijalnog distanciranje, među ostalim.

Posebna hvala upućena jebsvima koji su stupili u kontakt sa svojim članovima kanadskog parlamenta i doprinijeli ovom pitanju pred izabranim zastupnicima u Parlamentu i državnim dužnosnicima u Global Affairs Canada.

“Ponosan sam što se Kanada i Kanađani čvrsto zalažu za zaštitu demokratskih prava i nadam se da će ovo poslužiti kao primjer funkcioniranja demokratskog procesa. Ovo je sjajan dan za demokraciju – a još jedan primjer kada Hrvati rade zajedno, mogu postići pozitivne rezultate. Nema predaje!”, poručio je Grbešić u svom priopćenju.

Daljnje informacije o procesu koji se odnosi na izbore objavit će hrvatski diplomatski predstavnici u Kanadi tijekom narednih dana.