NAJNOVIJE VIJESTI ŠVICARSKA – Parlamentarni izbori će se održati – Iskoristite vaše pravo, registrirajte se i izađite na ove izbore!

Za provedbu izbora u Hrvatski sabor na području Švicarske Konfederacije koji će se održati 4. i 5. srpnja 2020. g. dobivena je suglasnost švicarskih vlasti. Obavijest biračima u Švicarskoj Konfederaciji i poziv na prethodnu i aktivnu registraciju.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bernu poziva sve hrvatske državljane na  području Švicarske Konfederacije da se odazovu na glasovanje na izborima koji će se održati u Bernu i Zürichu na sljedećim biračkim mjestima:

  • Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bernu, Thunstrasse 45, 3005 Bern ( za državljane RH koji borave ili se zateknu na području kantona Basel-Land, Basel-Stadt, Bern, Fribourg, Jura, Neuchatel, Solothurn, Ticino, Valais, Vaud, Ženeva, kao i Kneževine Lihtenštajn ).
  • Generalni konzulat Republike Hrvatske u Zürichu, Bellerivestrasse 5, 8008 Zürich ( za državljane RH koji borave ili se zateknu na području kantona Zürich, Luzern, Uri, SchwyzOberwalden, Niederwalden, Graubünden, Zug, Schaffhausen, Appenzell Ausserrhoden, Appenzell Innerrhoden, St. Gallen, Glarus, Aargau, Thurgau).

Glasačka mjesta biti će otvorena za glasanje u subotu i nedjelju 4. i 5. srpnja 2020. od 7:00 do 19:00 sati po lokalnom vremenu.

Za glasovanje u Veleposlanstvu RH u Bernu ili Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Zürichu potrebno je podnijeti zahtjev za registraciju. Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a žele glasovati u Republici Hrvatskoj također trebaju podnijeti zahtjev za registraciju.

Birači mogu pregledati i provjeriti svoje podatke upisane u registar birača na mrežnoj stranici Ministarstva uprave: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/

Rok za podnošenje zahtjeva/registracije za glasanje istječe u srijedu, 24. lipnja 2020. u 24:00 sata.

Zahtjevi za registraciju podnose se popunjavanjem obrasca za prethodnu ili aktivnu registraciju, osobno, u prostorijama veleposlanstva i konzulata u radno vrijeme predstavništva uz najavu dolaska, a mogu se dostaviti i putem preporučene pošte na gore navedene adrese veleposlanstva i konzulata, kao i na e-mail adresu odgovarajućeg predstavništva.

Za glasanje u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Bernu molimo slati zahtjeve na: izbori.bern@mvep.hr

Za glasanje u  Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Zürichu molimo slati zahtjeve na: izbori.zuerich@mvep.hr

Bez obzira na način podnošenja, zahtjev je valjan ako je vlastoručno potpisan i ako mu se priloži preslika važeće identifikacijske isprave. I  na dan glasovanja potrebno je sa sobom ponijeti važeću identifikacijsku ispravu.

Objava biračima o izborima za zastupnike u Hrvatski sabor 2020. g kao i dodatne informacije dostupne su na sljedećim poveznicama:

MVEP

UPRAVA

Poveznice na obrasce za registraciju:

OBJAVA BIRAČIMA

ZAHTJEV ZA  AKTIVNU REGISTRACIJU

ZAHTJEV ZA  PRETHODNU REGISTRACIJU

ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD PRETHODNE REGISTRACIJE

ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD AKTIVNE REGISTRACIJE

ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA AKTIVNE REGISTRACIJE

ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA PRETHODNE REGISTRACIJE

Napomena: Pri dolasku na glasačko mjesto kao i pri postupku glasovanja potrebno se pridržavati higijenskih preporuka Republike Hrvatske kao i preporuka Švicarske Konfederacije.

Više informacija dostupno je na sljedećim poveznicama:

HZJZ

FOPH-CORONAVIRUS.CH

Autor


Ruža Studer
Više o autoru