NAJNOVIJE VIJESTI ŠVICARSKA – Od ponedjeljka 15. lipnja otvorene granice

Kako je i bilo najavljeno prošlog tjedna, Švicarska je u ponedjeljak, 15. lipnja 2020. g. otvorila svoje granice prema zemljama Europske Unije, članicama šengenskog područja i Velikoj Britaniji. 

Nakon što je Savezno vijeće uzelo u obzir da se niti jedna od zemalja članica Unije više ne ubraja u rizične, donijeli su odluku i otvorili granice. Građani Švicarske Konfederacije od ponedjeljka mogu ponovno ići u kupovinu preko granice. Svi granični prijelazi koji su u ožujku zatvoreni zbog pandemije bit će ponovno otvoreni.

I dalje postoji kontrola koja se temelji na riziku za sprječavanje krijumčarenja i kriminala, naglasilo je Federalno vijeće.

Hrvatska u “rizičnim” zemljama

Iako se cijelo vrijeme govorilo da će se granice potpuno otvoriti prema svim članicama Europske Unije, među rizične zemlje za koje potpuno otvaranje granica ne vrijedi su Bugarska, Irska, Hrvatska, Rumunjska, Cipar i Velika Britanija. Tih šest zemalja koje ne pripadaju šengenskom području za sada ostaju na popisu zemalja rizika i za njih je ulazak u Švicarsku i dalje ograničen. U Švicarsku mogu ući osobe koje imaju pravo na slobodu kretanja, a time i građani tih šest zemalja i članovi njihovih obitelji – bez obzira na njihovo državljanstvo. Oni mogu u Švicarsku doputovati i boraviti do devedeset dana. Ograničenja se i dalje primjenjuju na razne putničke letove. Prema izmijenjenim propisima, letovi iz rizičnih država ili regija mogu se ograničiti ili zabraniti.

Budući da se broj novih infekcija virusom corone smanjuje, ministri unutarnjih poslova zemalja šengenskih zemalja već su se prije tjedan dana dogovorili da što prije uklone kontrolu u šengenskom području. Prema najavi, brojne druge zemlje šengena najavile su da će svoje granice otvoriti u ponedjeljak.

Još nije sigurno kad će švicarske granice biti otvorene za ljude iz trećih zemalja. Savezno vijeće želi tu odluku donijeti u koordinaciji s ostalim zemljama šengena. 

Autor


Ruža Studer
Više o autoru