14.9 C
Zagreb
6.3 C
Zürich
10.4 C
New York
21.4 C
Buenos Aires
24.9 C
Melbourne
Subota, 20 travnja 2024
spot_img

Nova odluka Stožera za civilnu zaštitu – Obavezne maske u javnom prijevozu, samoizolacija za osobe iz Bosne i Hercegovine, Srbije…

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je 22 novooboljelih zaraženih osoba. Hrvatska zbog širenja koronavirusa uvodi nove mjere – obaveznu samoizolaciju za one koji dolaze iz Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije i Kosova. 

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je 24. lipnja Odluku o dopuni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske i objavio kako se uvodi obveza nošenja maski u javnom prijevozu. Ova odluka stupa na snagu od ponoći 25. lipnja.

“Vozač ne smije pokrenuti vozilo, ako putnici nemaju masku”, izjavio je Davor Božinović.

“Većina novooboljelih ima blage i gotovo nikakve simptome. Dosta njih ima samo nalaz pozitivan bez ikakvih simptoma. Bitna je količina virusa i njegova sposobnost da prodre kroz stanice. Čini se da on nije tako snažan sada”, rekla je Alemka Markotić.

Stožer je najavio i odluku o privremenoj zabrani prelaska granice, odnosno utvrđen je poseban režim ulaska u Hrvatsku za građane iz Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije i Kosova. Ti svi putnici morat će u samoizolaciju 14 dana od dana ulaska u Hrvatsku.

Odluka se neće odnositi na osobe koje samo prolaze kroz Hrvatsku.

Iako se nagađalo da će porast novih slučajeva donijeti i vraćanje mjera za skupove poput vjenčanja, stožer je to opovrgnuo. Dakle, vjenčanja i druga javna okupljanja i dalje se mogu održavati uz epidemiološke preporuke.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije