Rezultati lokalnih izbora u Vojvodini i lista na kojima su bili hrvatski predstavnici

Na izborima koji su se u nedjelju održali u Srbiji, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini ne može formirati svoju vijećničku grupu jer su osvojili samo dva mandata. Donosimo detaljan pregled izbora.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) na lokalnim izborima u gradu Subotici osvojio je dva vijećnička mandata, a na lokalnim izborima u općini Bač jedan mandat. U drugim gradovima i općinama gdje su sudjelovali u koaliciji pod nazivom Vojvođanski front (VF) nisu osvojili niti jedno mesto.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) ostvario je bolji izborni rezultat u odnosu na 2016. jedino u općini Bač. Na lokalnim izborima u Baču, kandidat DSHV-a Željko Pakledinac je na izbornoj listi pod nazivom Vojvođanski front – ujedinjeni za demokratski Bač osvojio vijećnički mandat. Koalicija Vojvođanski front (VF) imat će dva vijećnika, s obzirom na to da su dobili potporu 10,53 posto glasača.

Na lokalnim izborima u gradu Subotici izborna lista pod nazivom Vojvođanski front – ujedinjeni za demokratsku Suboticu osvojila je 4,98% glasova i tri mandata. DSHV će u novom sazivu subotičkog parlamenta imati dva vijećnika: Tomislava Žigmanova koji je bio nositelj liste i Josipu Vojnić na 3. mjestu.

U Subotici su ponovili izborni rezultat od 2016. godine, koji je u povijesti DSHV-a najslabiji izborni rezultat u Subotici, i neće moći formirati svoju vijećničku grupu, za koju je da bi se formirala potrebno imati tri vijećnika.

Koalicijski partneri Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Vojvođanska partija (VP) osvojila je više mandata u Zrenjeninu, Somboru, Novom Sadu, a da DSHV nije imao prolazna mjesta u tim parlamentima.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) u Somboru je ostvario slabiji izborni rezultat na lokalnimi zborima u odnosu na izbore održane 2016. g., pošto DSHV u novom sazivu Gradskog vijeća neće vijeća imati vijećnika. Na lokalnim izborima u gradu Somboru, izborna lista pod nazivom Vojvođanski front –
ujedinjeni za demokratski Sombor dobila je 1104 glasa i osvojila dva mandata, a kandidat DSHV-a Zoran Čota je bio na 3. mjestu izborne liste.

Na lokalnim izborima u gradu Zrenjaninu, izborna lista pod nazivom Vojvođanski front – ujedinjeni za demokratski Zrenjanin dobila je 5,97% glasova i osvojila 4 mandata koja su pripala Ligi socijaldemokrata Vojvodine, a kandidat DSHV-a Aleksandar Lakatuš bio je na 12. mjestu izborne liste.

Na lokalnim izborima u gradu Novi Sad, izborna lista pod nazivom Vojvođanski front – ujedinjeni za demokratski Novi Sad osvojila je 4,43% glasova i 3 mandata. Kandidat DSHV-a Mato Groznica bio je na 15. mjestu izborne liste.

Na lokalnim izborima u općini Beočin, izborna lista pod nazivom Vojvođanski front – ujedinjeni za demokratski Beočin dobila je 203 glasa i nije prošla izborni cenzus od 3%. Socijalistička partija Srbije (SPS) osvojila je više glasova od Srpske napredne stranke (SNS) na lokalnim izborima u Beočinu, pokazuju rezultati izbora koje je objavila općinska izborna komisija. SPS je dobio 4.170 glasova, a SNS je ukupno dobila 4.010 glasova.
Od članova DSHV-a vijećnički mandat je osvojio Krunoslav Đaković, predsjednik Podružnice Srijemska Mitrovica, koji je bio na 26. mjestu na izbornoj listi pod nazivom „Aleksandar Vučić – za našu decu“ na lokalnim izborima u gradu Srijemska Mitrovica.
Izborna lista pod nazivom „Aleksandar Vučić – za našu decu“ dobila je 58,01% glasova i osvojlila 42 mandata u gradu Srijemska Mitrovica.

Hrvatske novine Subotica