Predizborne igre u kojima su akteri zvučnih imena

Jesu li građani u domovini i svijetu koji će izaći na izbore obratili pažnju što im „veliki“ mediji ovih dana nude, podržavajući kampanju onih koji nastupaju na izborima s nositeljima lista zvučnih imena?

Na kandidacijskim listama za izbor zastupnika za Hrvatski sabor na parlamentarnim izborima 4./5. srpnja 2020. g. sudjelovat će 192 liste s 2669 kandidata. Službena izborna kampanja je u tijeku i traje do 3. srpnja u ponoć.

Pažnja velikih medija usmjerena je na one liste i „zvučna“ imena nositelja lista koja krase određene liste. Samim tim veliki mediji govore najviše o svojoj ulozi tijekom ove predizborne kampanje.

Uvijek se poslije izbora dogode i iznenađenja, ponajprije ako je narod u stanju uzeti si vremena, proučiti liste i odabrati u svojoj izbornoj jedinici u prvom redu one ljude koji su se dokazali svojim radom. Sigurno ih ima i mogu se pronaći na listama, kako velikih, tako i malih stranaka te neovisnih lista.

Proučili smo liste i želimo ovim člankom ukazati na ono bitno što treba naglasiti da bi narod prepoznao da je trgovina sa zastupničkim mjestima počela i prije izbora.

Tri imena nositelja lista koja bi svakom trebala privući pažnju su aktualni eurozastupnici Predrag Fred Matić, Ivan Vilibor Sinčić i Ruža Tomašić. Predrag Fred Matić nositelj je liste SDP-a u V. izbornoj jedinici, Ivan Vilibor Sinčić nositelj je liste Živog zida u VII. izbornoj jedinici, dok je Ruža Tomašić nositeljica liste Domovinskog pokreta u X. izbornoj jedinici. Imajući u vidu prethodni saziv Hrvatskog sabora (pročitaj članak) i činjenicu da je upravo zastupnik koji je naslijedio mjesto Ivana Vilibora Sinčića dobio na prošlim izborima najmanje glasova, bit će zanimljivo pratiti kome će ovi eurozastupnici pokloniti svoje zastupničko mjesto.

Očito je trgovina već počela ali narod još uvijek nije shvatio da je upravo on taj koji izlaskom na izbore u što većem broju može zaustaviti upravo ovakvu trgovinu.

Autor


Ruža Studer
Više o autoru