SRBIJA NA EVROPSKOM PUTU

Četništvo je postalo centralna tema politike sjećanja u Srbiji i jasan dokaz da Srbija duboko živi u raljama prošlosti. Srpski političari i mediji neprestalno doprinose širenju pozitivne slike o ovom pokretu, iskrivljujući stvarnu sliku i događanja iz drugog svjetskog rata.

Kolektivna je to amnezija srpskog naroda gdje se četnički pokret predstavlja kao pozitivan, kao onaj koji se borio za nacionalne interese i očuvanje društvenog i političkog poretka. U zadnjih dvadeset godina je četnički pokret postao baza za dobivanje izbora današnjoj političkoj eliti u Srbiji, i trovanja mržnjom srpskog naroda prema nesrbima.

Glorifikacija četničkog pokreta doživjela je vrhunac kada je prije pet godina sud u Beogradu (2015.) rehabilitirao Dragoljuba Mihailovića i vratio mu sva građanska prava. Ona ista prava koja su mu u sudskom procesu za vrijeme komunizma oduzeta zbog kolaboracije sa nacistima.

Prvi zahtjev za rehabilitaciju Draže Mihailovića podnio je Mihailovićev unuk Vojislav Mihailović 2006. godine, a kasnije mu se pridružilo još nekoliko udruženja i stranaka. Tako u “demokratskoj” Srbiji Vojislav Mihailović, unuk etničkog vojvode Draže Mihailovića, može neometano širiti ideje svoga djeda. Pritom je još nagrađen, Vojislav Mihailović je naime bio dopredsjednik Skupštine Srbije i beogradski gradonačelnik (1999–2000).

Sve ovo ostavlja gorak okus u ustima kada se zna da se četnički pokret isticao terorom, okrutnošću, klanjem mnogih Hrvata, Muslimana i ostalih nesrba. Nedić, D. Ljotić, M. Stojadinović, D. Mihailović natjecali su se u masovnim zločinima. Tako je za kratko vrijeme u Srbiji ubijeno 90 % Židova, ali i Srba neistomišljenika.

Podizanjem spomenika Draži Mihailoviću na djelu je rehabilitacija četničkog pokreta, koja se u zadnjih deset godina događa diljem cijele Srbije ( postavljanje spomenika u Nišu, njegovom rodnom gradu Ivanjici, ulice u Kragujevcu, Lazarevcu, Ravnoj Gori, Bulevar Draže Mihailovića u Beogradu nose njegovo ime), i što je još opasnije Bosne i Hercegovine (u Bileći 2019. godine).

Antifašizam je, kao što mnogi ponavljaju, jedna od osnovnih vrijednosti Europe u kojoj ovakva Srbija nema što tražiti. Srbija, ne može promjeniti ono što je bilo prije 75 godina. Ali može birati svoju budućnost. Kojim putem želi Srbija ići u Europsku uniju? U Srbiji gdje je Draža Mihailović nacionalni junak sigurno ne može.

(M.A.)