8.2 C
Zagreb
2.3 C
Zürich
7.5 C
New York
18.5 C
Buenos Aires
15.8 C
Melbourne
Utorak, 23 travnja 2024
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI ŠVICARSKA – Iz kojih zemalja se može od 20. srpnja putovati u Švicarsku?

U Švicarsku je dozvoljen ponovni ulazak iz svih šengenskih zemalja od 15. lipnja. Zemlje Europske unije odlučile su da će se od srijede, 1. srpnja iz 14. zemalja izvan šengena također moći ponovno putovati u EU. Savezno vijeće želi, paralelno s Europskom unijom ukinuti ograničenja ulaska za neke zemlje od 20. srpnja.

Ograničenja bi se trebala i dalje primjenjivati ​​na Srbiju. S popisa rizičnih zemalja skinut će se od 20. srpnja: Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Crna Gora, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj kao i zemlje EU izvan šengenskog prostora, tj. Bugarska, Irska, Hrvatska, Rumunjska i Cipar. Kina bi također trebala biti uklonjena s popisa, pod uvjetom da se ista pravila primjenjuju i na one koji dolaze iz Švicarske.

Karantena pri ulasku

Federalno vijeće također želi zaustaviti unošenje virusa iz inozemstva. Od ponedjeljka, osobe koje uđu u Švicarsku iz određenih područja morat će deset dana u karantenu. Federalni ured za javno zdravstvo vodi odgovarajuću listu koja se redovno ažurira. Ministar zdravlja Alain Berset naveo je Švedsku i Srbiju kao moguće rizične zemlje. Osobe iz tih zemalja moraju se pri ulasku u zemlju prijaviti kantonalnim vlastima. Zrakoplovne prijevozničke tvrtke također su upućene da ne prevoze bolesne putnike. Popis zahvaćenih zemalja mjesečno će se prilagođavati aktualnoj situaciji. To će putnicima osigurati određeni stupanj sigurnosti planiranja putovanja.

Nove infekcije moraju biti u prosjeku u EU

Za EU će broj novih infekcija Covid 19 tijekom proteklih 14 dana biti glavni faktor u budućnosti za ublažavanje ograničenja ulaska.

Uz to, trend u istom razdoblju i način na koji se dotična država bavi pandemijom također će igrati ulogu. Da bi se u EU ušlo iz neke zemlje, broj novih infekcija na 100.000 stanovnika u posljednja dva tjedna mora biti “blizu ili ispod” prosjeka EU. EU je stavila na snagu ovu uredbu a aktualni broj je 16 infekcija na 100.000 stanovnika.

Putovanje u Hrvatsku – Preporuka

Više osoba iz Švicarske mi se javilo i upozorilo da im je poslodavac dozvolio da putuju u Hrvatsku ali da će po povratku morati uzeti neplaćena dva tjedna prije nego opet smiju doći na radno mjesto.

Preporučuje se prije putovanja u bilo koju zemlju razgovarati s poslodavcem.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije