Izgrađena uz podršku Hrvata iz Švicarske – U Tisovcu blagoslovljena kapela sv. Blaža

U malom slavonskom selu Tisovcu, u blizini Starog Petrovog Sela, u subotu, 4. srpnja 2020. g. nakon izgradnje koja je trajala tri godine svečano je blagoslovljena nova kapela sv Blaža.

Kako je sve započelo

Inicijativu da se krene s ovim projektom potaknulo je nekoliko Tisovčana, članovi Udruge “Sveti Blaž” i obitelj Antuna i Mirjane Valčić koji žive i rade u Švicarskoj. Antun je darovao zemljište na kojem je kapela izgrađena te se 2017. g. krenulo s realizacijom i izgradnjom nove kapele. Sredstva za financiranje skupljala su se velikim dijelom u Švicarskoj na humanitarnim zabavama koje je uz pomoć članova TS Alkari i Udruge Sv. Blaž organizirao Antun Valčić. O tom smo u više navrata pisali. OTVORI

Tijek izgradnje, izvođenje radova

U svibnju 2017. godine tadašnji župnik, mons. Antun Prpić blagoslovio je temeljni kamen te je projekt zaživio. Kapela je građevina eliptičnog tlocrta površine 100 m² s pripojenom sakristijom i zvonikom visine 15. metara. Interijer crkve oplemenjen je ostalim nenametljivim sadržajima: drvenim oltarom sa slikom Sv. Blaža, kamenim stolom i propovjedaonicom, vitrajima i klecalima.

Radovi na izgradnji crkve su se odvijali racionalno, sukladno prvenstveno financijskim mogućnostima i uz veliko razumijevanje glavnog izvođača – tvrtke Vodoprivreda-Nova Gradiška d.d. koja je izvela radove grube gradnje crkve, a zatim i mosta kao glavne pješačke komunikacije. U radovima su sudjelovali i obrtnici novogradiškog kraja te mještani Tisovca u pojedinim fazama gradnje. Vrlo brzo je ovaj projekt, kao pozitivan primjer zajedništva, prepoznala i općina Staro Petrovo Selo koja je tijekom čitavog vremena značajno sudjelovala u financiranju radova. U 2018. godini Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije putem Programa ulaganja u zajednicu također je sudjelovalo u realizaciji projekta. Na aktivnostima uređenja okoliša, osim angažmana nesebičnih pojedinaca, treba istaknuti značajan doprinos Hrvatskih voda koje su uredile obližnje korito potoka te općine Staro Petrovo Selo koja je financirala gradnju mosta.

Izborom materijala, rasvjetom i svim ostalim nenametljivim, a istovremeno efektnim tehničkim rješenjima koja potpisuju arhitekt Robert Klobučar te inženjeri Ivan Rašić i Ante Dukić, selo Tisovac je dobilo decentan prostor koji upućuje na bitno – čin euharistijskog slavlja. Od prvog dana projekt je pratio inženjer građevine Stjepan Posavčević i budnim okom nadzirao radove, sve to potaknut samo dobrom voljom. Prošle godine, tijekom pripremnih aktivnosti za posljednju zabavu koja se održala u Švicarskoj, iznenada je preminuo predsjednik Udruge, Slavko Mulac. Misa zadušnica služena je u novoj crkvi, koju je nesebično i s puno ljubavi Slavko gradio sa svojim prijateljima i mještanima.

Nada Jelić, Štefica Mulac

Svečani blagoslov kapele

Za subotnju svečanost Tisovčani su svoje selo uredili onako kako su to činili  kroz minula desetljeća i stoljeća – tradicionalno slavonski, što je plijenilo pozornost svih koji su došli na blagoslov crkve. Pozivu su se odazvali i svečanosti nazočili i prijatelji – dobročinitelji iz Švicarske. Program je počeo budnicom u izvođenju Gradske glazbe iz Nove Gradiške, a biskupa i druge goste ispred crkve su pjesmom pozdravili članovi KUD-a „Drežnik“. U ime domaćina, Udruge „Sv Blaž“ biskupa je pozdravio tajnik Dražen Mikojević, potom župnik Nikolić, a projektant crkve, dipl inž arhitekture, Robert Klobučar, rekao je nekoliko riječi o objektu.

Svetu misu koja je slijedila predvodio je požeški biskup mons. dr Antun Škvorčević koji jepozdravio sve okupljene, posebno one koji su u crkvu ugradili svoje darove i vrijeme. Rekao je kako je ovaj događaj radost za sve i kako je i sam radostan zbog toga što su se vjernici povezali i uspjeli završiti pothvat kao živa, Isusova crkva i kako su oni radost neba. Naglasio je da će blagosloviti crkvu, a ona je podsjetnik na činjenicu da smo svi živa crkva. Zahvalio je obitelji Valčić, zatim bivšem i sadašnjem župniku, a podsjetio i na rano preminulog predsjednika Udruge „Sv Blaž“, Slavka Mulca, koji je u crkvu ugradio puno svoje ljubavi, plemenitosti i vjere. Zahvalio je i svim mještanima Tisovca koji su složno u crkvu ugrađivali svoje vrijeme i ljubav.

Biskup je blagoslovio ovo prekrasno zdanje i predslavio u njemu svetu misu, a u koncelebraciji su bili arhiđakon Posavskog arhiđakonata Požeške biskupije i raniji staropetrovoselski župnik, mons Antun Prpić, zatim kancelar biskupskog ordinarijata, Ivan Popić, dekan Novokapelačkog dekanata, Goran Mitrović i domaći župnik Ivan Nikolić uz nekoliko svećenika ovog dekanata. Svečanost je glazbeno uokvirio crkveni zbor župe Sv. Antun Padovanski iz Starog Petrovog Sela.

Na kraju svečanosti biskup je pohvalio mještane Tisovca za prekrasno uređeno selo, pozvao ih da ostanu vjerni Bogu i u ovim vremenima, kao i slavonskoj tradiciji, kojoj su bili vjerni njihovi očevi i pradjedovi. Nakon blagoslova, svi nazočni himnom su pozdravili Domovinu, a onda i Kraljicu Hrvata, pjesmom „Zdravo Djevo“.

Antun i Mirjana Valčić s Hrvatima iz Švicarske

Svečanost je nastavljena bogatim slavonskim ručkom, pjesmom i druženjem tijekom kojeg je bilo prilike za razgovor s mještanima.

radiong/MD