BiH djelomice otvara granice za građane EU

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u utorak, 14. srpnja 2020. g. donijelo je odluku kojom je državljanima zemalja-članica Europske unije dopustilo ulazak u BiH no uz obvezu posjedovanja negativnog testa na koronavirus, potvrdio je predsjedatelj Zoran Tegeltija.

“Odluka se odnosi na državljane svih zemalja EU i članica Schengenskog prostora”, kazao je Tegeltija novinarima.

Po njegovim riječima, nalazi testa na koronavirus kojega državljani EU moraju posjedovati pri ulasku u BiH ne smiju biti stariji od 48 sati. Odluka stupa na snagu od 16. srpnja.

Vlasti u BiH na ovaj su način djelomice liberalizirale svoj granični režim jer državljanima zemalja EU, osim Hrvatske, do sada uopće nije bio dopušten ulazak u tu zemlju, temeljem odluke o zatvaranju granica donesene 22. ožujka u jeku epidemije prouzročene koronavirusom.

BiH je od 1. lipnja svoje granice otvorila samo za državljane susjednih zemalja odnosno Hrvatske, Srbije i Crne Gore bez obveze testiranja na koronavirus.

Ta odluka ostaje na snazi, što znači da hrvatski državljani i dalje mogu ulaziti u BiH bez ograničenja kakva sada vrijede za državljane drugih država EU.

Izvor: N1

Autor


Ruža Studer
Više o autoru