Korona u Švicarskoj – Koji kantoni idu dalje od odluka Savezne vlade?

Mnogi kantoni su nakon porasta broja inficiranih pojačali svoje mjere koje se, ovisno o aktualnoj situaciji postrožavaju. Uz dosadašnje mjere koje smo objavili 12. srpnja, mjere su dodatno pojačane u Ticinu i Luzernu.

AG, BL, BS i SO: Četiri kantona na sjeverozapadu Švicarske pooštravaju mjere: u restoranima i na događanjima dopušteno je samo 100 gostiju ako se ne mogu pridržavati pravila udaljenosti i ako nema obveze nositi masku. Te su mjere stupile na snagu u četvrtak, 9. srpnja i primjenjivat će se u kantonu Basel-Stadt do kraja godine. U kantonima Solothurn i Basel-Landschaft mjere traju do kraja kolovoza – u kantonu Aargau do 16. kolovoza.

Regionalno smanjivanje gornje granice s 300 na 100 gostiju odnosi se na restorane, javne i na privatne događaje koji su ograničeni na pribavljanje kontaktnih podataka i na kojima se ne mogu primjenjivati pravila udaljenosti niti se primjenjuju zaštitne mjere poput maski ili podijeljenog prostora. Međutim, moguće je nekoliko prostorno odvojenih područja sa po 100 ljudi.

TI: Kanton Ticino također ponovo pooštrava mjere. Na snazi je zabrana okupljanja s više od 30 ljudi. U svim prostorima može se ugostiti maksimalno 100 ljudi po večeri. Odredba vrijedi kako za noćne klubove i diskoteke koji se moraju pridržavati novog ograničenja od najviše 100 gostiju, tako i za sve restorane koji omogućuju potrošnju dok stoje.

Od svih gostiju se također moraju zabilježiti i provjeriti ime, mjesto prebivališta i broj telefona. Posjetitelji su dužni pokazati osobne iskaznice i omogućiti provjeru ispravnosti telefonskog broja pozivom. Također je od 20. srpnja uvedena obveza nošenja maski za uslužno osoblje u restoranima i barovima. 

Osim toga, kanton Ticino je odlučio da će od nove školske godine nastavnici morati nositi masku u sobi za osoblje, u hodnicima školske zgrade i u ostalim zajedničkim prostorijama. Nošenje zaštitne maske za učitelje u učionici ostaje neobavezno.

ZG: U kantonu Zug od ponedjeljka, 13. srpnja dozvoljeno je samo 30 gostiju u klubovima i barovima. Generalno je za okupljanja na snazi gornja granica od 100 ljudi. Za događanja s 300 ili više ljudi obavezne su maske ili sigurnosna udaljenost. Imena gostiju moraju se potvrditi s osobnom iskaznicom, također se mora provjeriti je li navedeni telefonski broj točan.

Maske u trgovinama

JU: U kantonu Jura, zaštitne maske obvezne su u kupovini od ponedjeljka, 7. srpnja. Obveza nošenja maske vrijedi dva mjeseca. Obveza nošenja maske u trgovinama odnosi se i na djecu od 12. godine.

VD: U kantonu Vaud također je na snazi obveza nositi masku u trgovinama od srijede, 8. srpnja. Međutim, samo u trgovinama gdje se istodobno nalazi više od deset ljudi.

Iskaznica potrebna u klubovima i barovima

ZH: Kanton Zürich bio je prvi kanton koji je uveo obvezu provjere osobne iskaznice za klubove i barove. Posjetitelji moraju pokazati osobnu iskaznicu i dozvoliti provjeru njihovog broja mobitela. Klubovi su također dužni imenovati i kantonu dostaviti ime odgovorne osobe (vlasnika lokala) i još tri osobe koje imaju pristup popisima posjetitelja.

Odmah nakon što je te mjere uveo Zürich, slijedili su kantoni AG, BS i SO koji također zahtijevaju identifikaciju u barovima i klubovima.

SH: Provjere osobnih iskaznica primjenjivat će se u barovima i klubovima u kantonu Schaffhausen do 16. kolovoza. U lokalima su dužni provjeriti točnost kontaktnih podataka službene iskaznice.

LU: Od subote, 4. srpnja u kantonu Luzern su također na snazi mjere za klubove i barove s plesnim objektima u kojima se ne mogu poštovati pravila udaljenosti. Moraju se uzimati podatci gostiju te ih se mora identificirati. Kod minimalno 20 posto gostiju moraju se provjeriti brojevi telefonaMjere su od 20. srpnja postrožene provjerom osobnih iskaznica u klubovima i barovima. U restoranima, klubovima i barovima dopušteno je maksimalno 100 ljudi.

Od nove školske godine zahtjev za nošenjem maske primjenjuje se na gimnazije i strukovne škole. Zahtjev za masku primjenjivat će se na cijelo područje škole.

Na javnim i privatnim događajima s preko 100 posjetitelja na kojima poštivanje zaštitnih mjera nije moguće, mora se izvršiti podjela na sektore s najviše 100 ljudi. Podaci o kontaktima trebaju se prikupljati za svaki sektor.

BE: Od petka, 10. srpnja posjetitelji kantona Bern moraju se provjeriti sa službenom iskaznicom. Kantonalno vijeće obvezalo je klubove i barove da prikupljaju brojeve mobitela i e-mail adrese gostiju.

Različiti kantoni također zadržavaju pravo na daljnja ograničenja ako se broj slučajeva ponovno naglo poveća.

Preporučuje se također pročitati OVAJ članak.

Objavljeno:  srf.ch 10.07.2020, aktualizirano 29. 07. 2020.

Autor


Ruža Studer
Više o autoru