8.8 C
Zagreb
3.5 C
Zürich
7.2 C
New York
17.3 C
Buenos Aires
19.7 C
Melbourne
Petak, 19 travnja 2024
spot_img

PETICIJA – POVRATAK EMISIJE LIJEPOM NAŠOM NA HRT

Nakon 24. godina emitiranja, prekida se jedna od najdugovječnijih i najgledanijih emisija Hrvatske televizije, “Lijepom našom”. Podržimo peticiju koja je pokrenuta i sačuvajmo ovu emisiju!

Diljem svijeta njeguje se i s ponosom predstavlja hrvatsko kulturno blago. Da bi produbili svoje znanje, mnogi voditelji kulturno-umjetničkih društava iz svijeta i domovine, redovito pohađaju škole folklora. Bogatstvo naše hrvatske kulture manifestirao se u emisiji “Lijepom našom” koja je putovala i snimala se u svim dijelovima domovine. Upravo kroz tu emisiju imali smo priliku vidjeti kulturno bogatstvo koje imamo. Snimanje emisije privlačilo je gledatelje, emitiranje iste donosilo je u naše domove one krajeve domovine koje ne poznajemo.

Koronakriza je, čini se uspjela zaustaviti taj glazbeno-scenski spektakl koji se smatrao neuništivim, baš kao što je zaustavila brojne festivale i koncerte.

Kako je HRT odlučio prekinuti “Lijepom našom”, tako je i televizijski voditelj Branko Uvodić saznao da više nije njihov djelatnik. Uvodić, dugogodišnje zaštitno lice HRT-a, dobio je mail iz kadrovske službe HRT-a u kojem stoji kako mu 25. srpnja 2020. g. prestaje ugovor o radu.

Voditelj državne smotre folklora Danijel Šota, pokrenuo je online peticiju putem kojem se želi skupiti dovoljno potpisa da bi emisija “Lijepom našom” i dalje bila snimana i emitirana.

“Uz izraze divljenja kojima sam uvijek govorio o vama koji vodite folklorne skupine, bilo kao voditelji, kao predsjednici, tajnici ili kao plesači, napominjao sam i kako je skrb države te lokalnih općina i gradova nedovoljan u ispunjavanju našeg posla a to je očuvanje tradicijske kulture Hrvata, baštine, običaja plesa i pjesama, sviranja ili samog govora naših starih. Mediji su sve rjeđe pratili naš rad, vrlo malo ili ništa ili kad baš moraju, a emisije su bile prepune govora o tome kako se ponosimo našom folklornom tradicijom. Jedna od rijetkih emisija, koliko i što god mislili o njoj bila je “Lijepom našom” na Hrvatskoj televiziji koja je i dužna kao nacionalna televizija pratiti tradicijsku kulturu, ukinuta je! Voditelj emisije, Branko Uvodić putem maila poslan je u mirovinu a emisija više nije u programskoj shemi,” stoji između ostalog u njegovom pozivu.

Svim kulturno-umjetnim društvima folklornim i pjevačkim skupinama te ansamblima uputio je zamolbu da pošalju dopis i tim putem izraze javno neslaganje s odlukom uprave Hrvatske televizije. Svoje nezadovoljstvo treba također uputiti Ministrici kulture Republike Hrvatske i predsjedniku Vlade Republike Hrvatske te zatražiti, u bilo kojem obliku daljnji rad emisije Lijepom našom.

“Neka ovo bude naša zajednička akcija za spas folklora. Nemojmo dozvoliti da nam u ovako teškim vremenima nestanu folklor i tradicija koju moramo ostaviti generacijama iza nas,” poručuje Šota.

Peticija, u kojoj je potrebno za pet tjedana skupiti 2’000 potpisa pokrenuta je 23. srpnja.

Podržavamo inicijativu i molimo da se ovaj poziv podijeli, kako voditeljima hrvatskih kulturno-umjetničkim i pjevačkim skupinama i ansamblima, tako i hrvatskom narodu u domovini i svijetu! 

ONLINE PETICIJA

Foto: hrt.hr

POVEZANI ČLANCI

Najnovije