9.4 C
Zagreb
5.5 C
Zürich
12.3 C
New York
17.8 C
Buenos Aires
15.4 C
Melbourne
Utorak, 23 travnja 2024
spot_img

Najnovije vijesti iz hrvatskih zračnih luka na jednom mjestu – Predstavljamo portal Croatian Aviation

Predstavljamo čitateljima portal Croatian Aviation koji je u ožujku o.g., s ciljem podijeliti pravovremeno informacije i novosti iz aviokompanija i zračnih luka u Hrvatskoj pokrenuo Gojko Mavrinac.

Tko je Gojko Mavrinac?

Zovem se Gojko Mavrinac, imam 28. godina i dolazim s Grobnika, relativno malog mjesta u zaleđu Rijeke. Po struci sam mag.ing. prometa, titulu sam stekao nakon 5-godišnjeg studija na Pomorskom fakultetu u Rijeci. Danas još redovno posjećujem svoj fakultet gdje kao čovjek iz struke održim nekoliko predavanja godišnje kao gost-predavač.

Po završetku studija, nakon svega mjesec dana preselio sam se u Zagreb gdje i danas živim te se zaposlio u struci. Radio sam u FlixBusu, u glavnom uredu za istočnu i centralnu Europu na poziciji operativnog menadžera. S obzirom na to da je ljubav prema avijaciji prisutna još od malena, relativno brzo pružila mi se prilika zaposliti se u toj grani prometa što sam i učinio. Zaposlio sam se u Korean Airu koji je u rujnu 2018. godine pokrenuo redovne letove na liniji Seul – Zagreb tri puta tjedno, što je ujedno bila i najduža direktna linija iz zagrebačke zračne luke. Bio sam zadužen za prihvat i otpremu putnika i zrakoplova, što u avijaciji obuhvaća zbilja širok opseg poslova.

Na vrhuncu pandemije dobili ste otkaz u aviokompaniji?

Relativno sam brzo shvatio da bi se to moglo dogoditi s obzirom na to da je pandemija krenula u Kini te da je, u to vrijeme, drugo žarište na svijetu bila Južna Koreja, odakle je moj poslodavac. Već su tada letovi bili otkazani, a u trenutku kada se pandemija preselila u Europu bilo mi je jasno da do ponovnog uspostavljanja linije neće tako brzo doći. Bilo je teško suočiti se s činjenicom da više neću raditi u avioindustriji s obzirom na to da mi je to bila životna želja i da sam zbilja uživao radeći taj posao, pogotovo zbog toga što se prilike za posao u ovoj grani prometa u Hrvatskoj događaju vrlo rijetko. No, nije bilo drugog izbora nego to prihvatiti.

Kreativnost vam nije dala mira, pokrenuli ste portal Croatian Aviation koji je u kratkom razdoblju postao vrlo popularan i prvi je izvor informacija za one koji putuju zračnim prijevozom. Što možete reći o portalu?

Upravo tako. Znao sam da posao u ovoj grani prometa sigurno neću pronaći tako skoro a isto tako sam znao da se time želim nastaviti baviti pod svaku cijenu. Negdje u vrhuncu pandemije, par dana nakon zagrebačkog potresa koji nas je, vjerujem svih, protresao i doslovno i figurativno, u otkaznom roku, odlučio sam se pokrenuti web stranicu koja će svakodnevno donositi kvalitetne i ažurne informacije. U tom trenutku to je bilo zbilja bitno mnogima koji su se u Hrvatsku htjeli vratiti iz zemalja gdje su zapeli s obzirom na lockdown, kao i stranci koji su bili u Hrvatskoj i nisu mogli putovati u svoju matičnu zemlju. Bio sam tu i mnogima nudio savjete i pomagao pronaći rješenje. Danas pak redovno pišem o ponovnom uvođenju linija, kompanijama koje će se vratiti (ili pak neće) ove godine u hrvatske zračne luke.

Portal je koncipiran tako da sadrži nekoliko rubrika, u Novostima su sve operativne promjene aviokompanija, u #AVgeek kategoriji se nalazi velika količina zanimljivih članaka za zaljubljenike u avijaciju gdje im, s obzirom na to da sam to radio te da mi je to struka, pojašnjavam određene specifičnosti iz avioindustrije. Moram priznati da je ovo meni, kao pravom zaljubljeniku u tu industriju, omiljena kategorija. U kategoriji Analiza navodi se statistika naših zračnih luka, ali se obrađuju i druge teme, nešto stručnije i detaljnije. Na kraju je tu i kategorija povoljnih karata gdje se čitateljima nude razne aviokarte po pristupačnim cijenama. 

Portal je, kao što sam spomenuo, pokrenut u ožujku, u travnju je imao 1’800 posjetitelja, u svibnju preko 15′ 000, a u lipnju preko 45’000. Srpanj, koji se bliži kraju, bit će, po broju posjetitelja, još i bolji. Dobar feedback čitatelja mi govori da radim pravu stvar i nešto što je hrvatskoj javnosti zainteresiranoj za putovanja i zračni promet općenito nedostajalo.

Moram još nadodati kako stranicu prati veliki broj Hrvata koji živi u inozemstvu. Oni su jedni od glavnih stupova avioindustrije u našoj zemlji s obzirom da s Hrvatskom imaju čvrste veze, pritom mislim na obitelj, rodbinu i prijatelje koji žive u Hrvatskoj, brojni u domovini imaju nekretnine, često dolaze na odmor, odraditi nešto administrativno i slično. Njima je izrazito bitno imati pravu informaciju i mislim da je portal stoga vrlo dobro prihvaćen i među našim iseljenicima.

S obzirom na to da se vijesti prenose na društvene mreže, svi oni koji imaju određena pitanja mogu se javiti putem Facebook stranice Croatian Aviation, dok oni koji ne koriste društvene mreže svoja pitanja, prijedloge i slično mogu poslati na mail: info@croatianaviation.com.

Više informacija: Croatian Aviation

POVEZANI ČLANCI

Najnovije