14.6 C
Zagreb
5.1 C
Zürich
12.3 C
New York
23.2 C
Buenos Aires
29.4 C
Melbourne
Petak, 19 travnja 2024
spot_img

Koronavirus – Situacija u Švicarskoj

Broj novih, dnevnih infekcija u Švicarskoj približava se 200. Svi koji ulaze u Švicarsku iz rizičnih zemalja moraju u karantenu. Kod osoba koje ulaze u Švicarsku provode se nasumično testovi a povrede pravila karantene bit će kažnjene.

Epidemiološka situacija u Švicarskoj i Kneževini Lihtenštajn 1. 8. 2020.

Od početka epidemije u Švicarskoj je ukupno 35’412 laboratorijski potvrđenih infekcija. Danas je registrirano novih 180 osoba, 12 ih je hospitalizirano. Smrtnih slučajeva u Švicarskoj od početka epidemije je 1’707, dvije su osobe preminule danas. U izolaciji je trenutno 1’041 osoba, od toga su u karanteni 2’877 osobe koje su s inficiranima bile u kontaktu. Broj dodatnih osoba koje su u karanteni nakon što su u zemlju stigle iz inozemstva je 12’388.

Na listi rizičnih zemalja navedene su 42 zemlje. Svi koji uđu u Švicarsku iz tih zemalja moraju ići u karantenu. Putnici koji u zemlju stignu autobusom i zrakoplovom provjeravaju se nasumično.

Kazne za kršenja pravila karantene su visoke, dosežu u težim slučajevima 10 000 CHF.

Zbog ograničenja putovanja mnogi Švicarci provode svoj odmor u švicarskim kampovima, u kojima su mjesta do sredine kolovoza rezervirana.

Švicarska ekonomija osjeća posljedice

Unatoč prvim pozitivnim učincima nakon popuštanja mjera, švicarska je ekonomija daleko od normalizacije. Kao zemlja izvoznica i Švicarska ima problema jer je međunarodna ekonomija daleko od toga što je bila prije krize, rekao je direktor centra za ekonomska istraživanja Jan-Egbert Sturm u intervjuu. Zdravstvena kriza još nije prevladana na mnogim, za švicarske tvrtke prodajnim tržištima.

Recesija je, kažu stručnjaci neizbježna. U industriji se naziru strahovi da je kriza tek započela. Unatoč svim naporima, prognozira se povećanje nezaposlenosti. Ove godine očekuje se prosječno povećanje nezaposlenosti u prosjeku od 3,6 posto, a za 2021. g. od 4,3 posto.

Jesu li Švicarci u inozemstvu posebno pogođeni?

Jesu. Organizacija ‘Švicarske u inozemstvu Njemačke’ otkazala je godišnju konferenciju planiranu za svibanj u Düsseldorfu. Kongres švicarskog inozemstva u Francuskoj (UASF) u Mulhouseu krajem travnja također je otkazan, kao i Kongres švicarskog inozemstva u Italiji, koji je bio planiran u Firenci. Zbog ograničenja putovanja, mnogi građani s dvojim državljanstvom diljem svijeta i dalje su pod karantenom i otkazom.

Gdje se može pronaći više informacija?

Na niže navedenim poveznicama u svakom trenutku možete pronaći najnovije vijesti koje se redovito ažuriraju.

Bundesamt für Gesundheit (BAG) Federalni ured za javno zdravstvo (BAG)

Weltgesundheits-Organisation (WHO) Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)

Internationale Übersichtskarte  Međunarodna karta

swissinfo.ch

POVEZANI ČLANCI

Najnovije